Yvette's No-Bake Aardbeientaart

Yvette's No-Bake Aardbeientaart

Omschrijving

Yvette van Boven maakte deze meesterlijke aardbeientaart, die je trouwens net zo makkelijk met blauwe bessen of ander zomerfruit maakt. Zonder dat de oven aan hoeft.

Het gebruik van agaranta (een plantaardige vervanger van gelatine) vereist misschien wat oefening. Lees goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Agaranta heeft een neutrale smaak, waardoor je het in veel verschillende gerechten kunt gebruiken. De bindende werking van Agaranta is sterker dan die van gelatine, het is beter bestand tegen hitte dan gelatine en het bindt al bij 45°C.

Bereidingswijze

 1. Vet een springvorm van 22-24 cm in met een kwastje boter. Knip een velletje bakpapier op de maat van de bodem en leg die erin.

 2. Maal de koekjes en pistachenoten fijn in de keukenmachine of in een zak met een deegroller.

 3. Meng de gesmolten boter en het zout erdoor en schep het kruim in de springvorm. Druk de bodem aan zodat hij mooi glad is en overal even dik. Zet 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

 4. Wel 3 gram araganta een kwartier in koud water (zie aanwijzingen op de verpakking). Roer de jam en de vanillesuiker door de yoghurt.

 5. Verwarm de rode limonade tot hij bijna kookt. Haal van het vuur af, roer de agaranta erdoor tot hij is opgelost.

 6. Laat even afkoelen en roer het dan met een garde door het yoghurtmengsel tot het goed is vermengd.

 7. Giet op de opgesteven koekjesbodem in de koelkast.

 8. Zet de taart terug in de koelkast en zorg dat hij recht staat.

 9. Laat nu zeker 2 uur opstijven.

 10. Maak dan de taart af. Haal de taart uit de koelkast. Verwijder de vorm voorzichtig. Verdeel de aardbeiplakjes netjes over de taart.

 11. Wel 2 gram araganta een kwartier in koud water (zie aanwijzingen op de verpakking). Verwarm de rode limonade (of campari) tot hij bijna kookt. Haal van het vuur af, en roer de agaranta erdoor tot hij is opgelost. Laat iets afkoelen. Giet de rode gelei over de aardbeien op de taart.

 12. Laat nog 15 minuten opstijven in de koelkast en dien op versierd met basilicumblaadjes, pistachenootjes en misschien wel wat bloemen uit de tuin.

Recept: Yvette van Boven
Koken & Foodstyling: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart