Omschrijving
Cannellini-chowder met andijvie en bruine boter van Yvette van Boven.
Cannellini-chowder met andijvie en bruine boter van Yvette van Boven.
Smelt de boter in een grote pan, tot het de kleur en geur van karamel heeft. Fruit de ui, bleekselderij en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg bijna alle andijvie en 2/3 deel van de witlof toe en smoor ze op niet al te hoog vuur tot ze halfgaar zijn.
Knijp de citroen er boven uit en giet vervolgens de bouillon erbij. Breng aan de kook en draai dan het vuur laag.
Voeg de helft van de bonen toe en laat de soep 10 minuten zacht sudderen. Gebruik een staafmixer om de soep heel kort te pulseren. Hij hoeft niet glad – maak er geen babyhapje van – dit is alleen om de bonen stuk te maken zodat de soep verdikt.
Roer dan de rest van de bonen erdoor. Breng de soep goed op smaak met wat zout en veel versgemalen peper.
Bak de schijfjes worst of de amandelen krokant in een drup gesmolten boter.
Schep de soep in vier kommen, garneer met de krokante worst of amandelen, een pluk achtergehouden rauwe andijvie en witlofreepjes (eventueel vermengd met dille of bieslook) en besprenkel de kommen met een drup gesmolten boter.
Recept: Yvette van Boven