Yvette van Bovens Pompoenpasta met Salie en Spekjes

Yvette van Bovens Pompoenpasta met Salie en Spekjes

Omschrijving

Pompoenpuree als basis voor pastasaus: goed idee van chef Yvette van Boven. De truc is om de gesneden pompoenblokjes met bouillon rustig te laten inkoken tot een smaakvolle saus, die je vervolgens pureert in de blender. Dit gerecht maak je af met salie, parmezaanse kaas en naar smaak spekjes of shii take paddestoelen. Natuurlijk het lekkerst met vérse pasta!

Tip van Yvette: "Restjes pompoenpuree roert u door de Chili Con Carne of stoofschotel."

Recept: Yvette van Boven, bekend van o.a 'De Bomvolle Oven van Van Boven'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Maak eerst de pompoenpuree. Verhit daarvoor de olie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak de spekjes of de paddenstoelenblokjes er in uit. Breng op smaak met peper. Schep de blokjes uit de pan en bewaar voor later.
   
 2. Fruit de ui met de knoflook in het spekvet of de resterende olie en voeg de pompoen en de salie toe. Bak rondom aan en blus de pan af met bouillon.
   
 3. Draai het vuur lager en laat met het deksel half op de pan de pompoen heel zachtjes koken tot hij zacht is en de bouillon wat is ingekookt, ongeveer 30 minuten.
   
 4. Giet de boel in de blender en draai tot een gladde puree. Breng met zout en peper op smaak. Bewaar de pompoenpuree.
   
 5. Kook voor de pasta de fettuccine (of andere verse pasta) eetgaar in een grote pan met goed gezouten water. Giet af, bewaar een kommetje pastawater.
   
 6. Giet de pompoenpuree in een hapjespan, voeg de spekjes toe en warm alles goed door. Schep de afgegoten pasta erdoor en verdun de saus eventueel met wat pastakookvocht tot het een dun filmpje om de pasta vormt. Roer de fijn geraspte parmezaan erdoor en schep in vier voorverwarmde diepe borden.
   
 7. Garneer met extra salie en geef er nog een stuk parmezaan bij om te raspen.