Yvette van Bovens Pompoen-Saliebrood

Yvette van Bovens Pompoen-Saliebrood
Download pdf

Het recept

Bak je eigen hartige brood, en steel de show bij de Paasbrunch, borrel of tijdens een voorjaarspicknick in het park. Yvette van Boven bedenkt inspirerende home made gerechten, zoals dit Pompoen Saliebrood met Feta, die koken én eten tot een feestje maken. Niet voor niets werd haar 'Home Made Basics' uitgeroepen tot Gouden Kookboek 2020!

Neem de tijd zodat het brood goed kan rijzen, en laat je niet opjagen in de keuken... ideaal voor het Paasweekend :-) 

Recept: Yvette van Boven
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Klopt het lauwwarme water met de honing en gist los en laat 7 minuten staan, tot het gaat schuimen en de gist is opgelost en actief is. Meng in de tussentijd bloem en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet daar het gistmengsel in en roer het tot het samenkomt en kneed daarna, op een met bloem bestoven werkblad minstens 10 minuten tot je een zacht en soepel deeg hebt. (Dit kun je eventueel ook door je keukenmachine met deeghaak laten doen).
   
 2. Leg het deeg dan in een kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme, tochvrije plek, rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer een uur)
   
 3. In die tijd gaat de pompoen in blokjes op een bakplaat met paprikapoeder, zout en peper. Rooster in 30 minuten, tot ze net gaar zijn en de randjes iets donker. Haal uit de oven en laat op de plaat afkoelen.
   
 4. Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door, zodat alle lucht er weer uit is.
   
 5. Rol het deeg uit met een deegroller uit tot een rechthoek van 15x25cm. Bestrooi het deeg – randen vrijlaten! – met de pompoen, feta en fijngehakte salie. Rol vanaf de lange kant op tot een dikke rol.
   
 6. Snijd de rol in twaalf gelijke stukken. Bol ieder stukje iets op en leg er zes, met de snijkant naar boven, op de bodem van je bakblik. Leg op elk bolletje een blaadje salie. Leg op die bolletjes de resterende bolletjes deeg, tot je cakeblik gevuld is. Druk de rest van de blaadjes salie er tussen. Dek af met een schone theedoek en laat nog een half uur rijzen.
   
 7. In de wederom op 200C voorverwarmde oven bak je het brood, dat je voor het bakken nog bestrijkt met losgeklopt ei, nu 30 minuten of tot het brood mooi goudbruin en gaar is. Laat vijf minuutjes afkoelen voor je het uit het blik haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Vers het allerlekkerst!

Ingrediënten

Voor 1 brood heb je nodig:

 • 250ml lauwwarm water
 • 1 zakje droge gist (7g)
 • 2tl honing
 • 400g bloem
 • 1tl zout
 • 400g pompoenblokjes, kleingesneden.
 • 1tl (gerookt) paprikapoeder
 • 100g feta, in blokjes
 • 12 verse salieblaadjes, 4 ervan fijngehakt - gedrooge salie is sterker, daar gebruik je iets minder van.
 • 1 ei, losgeklopt

Verder nodig: bakblik (ingevet) 

Oven voorverwarmen op 200C (boven en onderwarmte)