Yvette's Aubergine Tarte Tatin met Salie

Yvette's Aubergine Tarte Tatin met Salie

Omschrijving

Deze aubergine-tatin is een blijvertje! Met dit recept maak je een aubergine-tatin voor zes personen, met een zanddeegje. Yvette's gouden tip: 'Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in snel werken en niet lang kneden.' Evt. gebruik je een keukenmachine die kort laat pulseren voor het deeg, als je met de hand werkt, neem Yvette's tip ten harte: kort kneden graag! :-)

Voor dit plaatje van een tatin neem je natuurlijk wel even de tijd. Ideaal voor een weekenddag of voor een (uitgebreid) familiediner dus. Gezellig!

Recept: Yvette van Boven uit: 'Home Made Zomer'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
     

  2. Meng voor het zanddeeg de bloem met het zout in de kom van een keukenmachine, voeg de blokjes boter toe en pulseer een paar keer tot er grove korrels ontstaan.
     

  3. Doe de eierdooier en de tijm erbij en pulseer nog een paar keer. Voeg een paar druppels ijskoud water toe en pulseer een paar laatste keren tot het deeg net samenhangt. Het geheim van een mooi bros deeg zit hem in snel werken en niet lang kneden.
     

  4. Pak het deeg in wat plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
     

  5. Vet voor de vulling 1 of 2 bakplaten in met royaal olijfolie en beleg de hele plaat met een enkele laag aubergineplakken.
     

  6. Bestrooi ze met peper en zout en keer ze dan allemaal om. Bestrooi deze kant ook met peper en zout. Bak de aubergineplakken in 20 minuten (of iets langer) mooi gaar. Keer ze na een kwartier, om de andere kant ook even te bruinen.
     

  7. Fruit intussen de uiringen zachtjes in olijfolie tot ze zacht zijn, breng op smaak met peper en zout en roer de uien af en toe door.
     

  8. Hak een paar blaadjes salie fijn.
     

  9. Knip een cirkel uit een vel bakpapier op de maat van de bodem van de vorm.
     

  10. Giet wat olijfolie in de vorm, leg het vel bakpapier erop, giet er nog wat olie op en smeer het goed uit, ook de zijkanten.
     

  11. Bestrooi de bodem met de rietsuiker en de pijnboompitten.
     

  12. Beleg hem mooi dakpansgewijs met de aubergineplakjes en uienringen en bestrooi steeds met wat fijngehakte salie.
     

  13. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel en leg hem op de groenten in de bakvorm. Stop de randen goed in. Maak een gaatje in het midden zodat het vocht kan verdampen.
     

  14. Bak de taart ongeveer 35 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is en de groenten gekaramelliseerd zijn. Laat de taart 5 minuten op het aanrecht rusten.
     

  15. Frituur intussen de rest van de salieblaadjes 30 sec. in wat hete olie en laat uitlekken.
     

  16. Keer de tatin op een groot bord en bestrooi met de feta en de salieblaadjes. Dien gelijk op.