Yvette's Worteltaart met Chimichurri van Wortelloof

Yvette's Worteltaart met Chimichurri van Wortelloof

Omschrijving

Chimichurri: een pesto-achtige saus met zijn wortels in Argentinië en wordt vaak geserveerd bij vlees. Origineel vaak gemaakt van groene kruiden met hete pepertjes voor extra pit. Yvette van Boven geeft er een aardse, Nederlandse draai aan: én een waar no-waste centraal staat. Wortelloof, dat je overhoudt bij het maken van deze worteltjestaart, draai je in keukenmachine of blender tot deze chimichurri. Lekker dat 'ie is!

Recept: Yvette van Boven
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1.  Vet een lage taartvorm van ∅22-24cm goed in.
     
  2. Stapel de bladerdeegplakjes op en rol ze op een licht bebloemd aanrecht uit tot een lap die in de vorm past. Druk hem erin en snij de randen netjes bij. Prik de bodem overal in met een vork. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast om ijskoud te worden. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model. Verwarm de oven voor op 200°C.
     
  3. Bak de taart 20-25 minuten blind voor (= een extra vel bakpapier in de vorm gedrukt gevuld met een nepvulling zoals ongekookte rijst of gedroogde bonen), verwijder dan de blindbak-vulling en bak de bodem nog 10 minuten opdat de bodem ook gaart en bruint. Dek zonodig de randen af met aluminiumfolie. Zet opzij.
     
  4. Snijd het groen van de wortels af, was het en slinger het droog in de slacentrifuge. Zet opzij.
     
  5. Spreid de wortels met het karwijzaad, peper en zout op een bakplaat uit, druppel er olijfolie over en bak ze bij de bodem in de oven in 45 min. (afhankelijk van de dikte) tot ze gaar zijn.
     
  6. Draai ze met het karwijzaad glad in de keukenmachine. Giet de room erbij, de verkruimelde feta en voeg de eieren toe, draai alles glad. Giet in de voorgebakken vorm. Bak ca. 30 minuten tot de vulling gestold is. Laat afkoelen.
     
  7. Draai voor de wortelchimichurri het wortelgroen met de rest van de ingrediënten in een hakmolen fijn, giet de olie er op het laatst bij, tot een dikke, nog net vloeibare saus ontstaat. Breng met zout op smaak. Smeer een dikke lik room of yoghurt uit over de taart, besprenkel met de chimichurri.