Worteltaart

Worteltaart

Omschrijving

Wat grammen betreft is peen het meest aanwezige ingrediënt in deze prachtig uitziende verleider op basis van een recept van Jamie Oliver. Uiteraard (weer) lekker geshuffeld met de ingrediënten en vooral de verhoudingen, want hoe die chefs bijvoorbeeld aan die enorme hoeveelheden suiker komen is mij nog steeds een raadsel…

Een kwart eraf, minstens, soms halveren zelfs. Dan heb je nog steeds een taart die zalig zoet is, maar dan frisser van smaak, waarvan de overige smaken ook nog eens beter naar voren komen. Maar goed, een beetje 'stout' blijft ie wel :-)

Ook kun je de kristal- of basterdsuiker heel goed vervangen door een andere zoeter, zoals oersuiker bijvoorbeeld. Daar zitten in ieder geval meer mineralen in, al blijft het wel suiker natuurlijk…

Aan de slag!

Bereidingswijze

Benodigd: Ronde taartvorm ø 24 cm. Cakeblik kan ook uiteraard.

Bereiden van de taart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Rasp 300 van de 400 g wortel met een grove rasp. Houd de rest van de wortel apart voor de topping.

  3. Pers de sinaasappel en bewaar het sap. Rasp daarna het oranje van de schil in hele fijne stukjes.

  4. Splits de eieren en bewaar zowel het wit als de dooier apart.

  5. Meng in een keukenmachine of met een mixer de boter met de suiker. Voeg hierna de dooiers, het sinaasappelsap alsook de rasp toe.

  6. Zeef de bloem samen met het bakpoeder door een fijne zeef. Voeg hierna de geraspte wortel, de specerijen en 125 g gehakte walnoten toe. Goed mengen hoor!

  7. Klop in een aparte kom de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel het schuim voorzichtig door het beslag.

  8. Schep het mengsel in een met boter ingevette bakvorm en zet de taart ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven tot het gebak goudbruin en gerezen is. Je kunt controleren of de taart gaar is door er een cocktailprikker in te steken. Als je hem er na 5 seconden uithaalt en hij schoon en droog is, is de taart klaar; als de prikker nog een beetje plakkerig is moet hij nog iets langer in de oven. 

Bereiden van de Topping

  1. Pers de limoenen en rasp daarna alleen het groene van de schil met de fijnste rasp.

  2. Meng de limoen met de mascarpone en de roomkaas en smeer over de afgekoelde taart.

  3. Rasp de overgebleven wortel met een fijne rasp, zodat je mooie kleine stukjes krijgt. Verdeel over de taart.

  4. Kruimel de resterende gehakte walnoten eventueel nog even over de wortel heen.

Recept: Lambertus op basis van recept van Jamie Oliver
Bakken en Foto: Kruimel.