Zuurkool met spek, gebakken aardappel/knolselderij/pompoenblokjes en ananas

Zuurkool met spek, gebakken aardappel/knolselderij/pompoenblokjes en ananas

Omschrijving

Als winters hoofdgerecht is dit een geweldige verrassing; smaakvarianten welke elkaar prachtig versterken. Echt winters vullend, doch ook fris en kruidig door de kruidenzuurkool, knolselderij en de ananas. Het spek maakt het gerecht lekker zout, de pompoen en ananas aangenaam zoet.

Bereidingswijze

  1. Kook de blokjes aardappel, knolselderij en pompoen in ruim kokend water met zout totdat ze ca 75% gaar zijn. Zal ca 10 minuutjes zijn. Niet te gaar, want dan kun je ze later niet goed meer opbakken.
    Let op de pompoenblokjes, die moeten groter zijn dan die van de aardappel en de knolselderij, omdat ze sneller gaar zijn.
  2. Als de blokjes gaar zijn op een droge theedoek verdelen (niet op elkaar laten liggen) laten uitdampen en laten afkoelen. - Zuurkool volgens aanwijzing op pakje gaar koken. - Haal de ananas stukjes uit de pot en snijd alle stukjes nog een keer door de midden zodat ze de grootte krijgen van ca 1 x 1 cm.
  3. Verhit in een grote koekenpan de boter en olijfolie. Voeg nu de uienringen en het halve bouillonblokje toe.
  4. Nadat ze mooi glazig zijn gebakken, voeg je de champignons, de geperste knoflookteentjes en het spek toe. Ca 5 minuten laten doorbakken terwijl je het regelmatig omschept. Niet te lang laten doorbakken, dan verliest het bite en dat is zonde.
  5. Tijdens omscheppen op smaak brengen met peper en Mexicaanse kruiden.
  6. Verhit in een andere grote koekenpan of ruime wok ca. 20 g roomboter en/of olijfolie en bak hierin de afgekoelde groente aardappel blokjes mooi bruin.
  7. Voeg in de finale de ananas stukjes toe. Op smaak brengen met peper, zout en wat Mexicaanse kruiden.

Serveertip: Leg eerst het aardappel groente ananas blokjes mengsel in het midden van het bord. Doe hierover de zuurkool en vervolgens het spekmengsel. Klein beetje sap van het ananas on top maakt hem extra fris en verrassend! Naast elkaar kan ook, zie je de ingrediënten beter, maar de smaaksensatie is minder.