Zweedse Bietenballetjes met Romige saus (vegan of vlees)

Zweedse Bietenballetjes met Romige saus (vegan of vlees)

Omschrijving

80/20 is de toekomst; 80% plantaardig en max 20% dierlijke producten. Daarom schreef ik een hele boel recepten die 100% plantaardig zijn zónder dat je het echt door hebt. Een soort van #fatvegan :-)

Deze Zweedse balletjes mochten daar niet in ontbreken, maar ze kregen wel een Aziatische twist. Door de bieten wordt de gehakt-versie al behoorlijk minder 'vlezig', maar dit recept is in de basis helemaal vegan. 

Dit gerecht kan ook met vlees. Vervang de kikkererwten dan door gehakt en een eitje. De bloem is hier niet nodig. Ook kan de sojaroom vervangen door slagroom. De rest van het recept kan je dan hetzelfde laten.

Serveer ze met aardappelpuree en gebakken groenten. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Doe de gekookte bieten in stukken in de keukenmachine met de kikkererwten, de bloem, sojasaus, korianderpoeder, gember, knoflook en parten ui. Maal tot een gehakt-achtig mengsel.
     
  2. Hak de koriander fijn en meng de helft met de helft van de sesamzaadjes door het gehaktmengsel. Rol er balletjes van.
     
  3. Bak de balletjes in een laagje olie rondom krokant. Blus af met de soja of zureroom en laat iets inkoken. Meng als laatste de tahin en tamari erdoor. Bestrooi met het sesamzaad en de koriander.
     
  4. Dit gerecht kan ook met vlees! Vervang de kikkererwten door gehakt en een eitje. De bloem is dan niet nodig. Ook kan de sojaroom vervangen door slagroom. De rest van het recept kan je dan hetzelfde laten.