Tulpenbollen op het menu, dat zullen we niet zo snel meer zien - maar je bloembollen biologisch kopen, is toch zeker een goed idee. Een schonere, gezonde(re) aarde achterlaten: dat begint gewoon in je eigen tuin, met bio bloembollen planten deze herfst.
Biobollen planten doe je voor meer biodiversiteit, en een florerende insectenstand in eigen achtertuin of balkon. Denk aan alle bijen en vlinders, aan alle bestuivers en insecten die op jouw vrolijke voorjaarsbloeiers af komen. Wat eten zij het liefst? Bij een recent onderzoek (PAN Nederland*) naar reguliere bollen van diverse tuincentra trof men bij alle 20 onderzochte bloembollen residuen van bestrijdingsmiddelen aan. Soms wel een cocktail van 10 soorten bestrijdingsmiddelen in één bol. Imidacloprid werd het meest aangetroffen: wereldwijd de meestgebruikte insecticide, en een van de beruchte neonicotinoïden. En tussen de 22 middelen die aangetroffen werden, zaten er vier die niet eens in de EU toegestaan zijn in gangbare teelt…
Biologische bloembollen vormen nu nog maar een niche in de omvangrijke bloembollenteelt in Nederland. Toch groeit het aanbod gestaag. Meer en meer mensen worden zich er bewust van: goed omgaan met de natuur, met al dat leeft, zit ‘m niet alleen in het voedsel dat je koopt, maar ook in dat wat je in de grond stopt. Een gezonder bodemleven, zonder gif, dat wens je iedere teler toe. Maar ook voor onszelf: geen resten van pesticiden in ons drinkwater, geen verdere achteruitgang van de bijenstand. Begin bij jezelf, in je eigen tuin!
Wist je dat... vooral Narcissen en bolletjes zoals Hyacinth, Blauw Druifje en Krokus zich heel goed lenen voor verwildering? Laat de bolletjes rustig in de grond zitten na de de bloei, de volgende jaren zullen ze zich gaandeweg vermeerderen. De bijen en andere insecten in je tuin zullen je dankbaar zijn :-)
Planttip: plant alle bloembollen van okt-dec in goed doorlatende grond, diepte ongeveer 3x bolmaat. Deze bollen doet het uitstekend in de vollegrond, maar ook prima in een pot of bloembak, voor op het terras of het balkon!
Tulpenmix: mix van 3 pastel kleurige tulpsoorten (Salmon Impression, Pink Impression en Red Impression) met totaal 25 bollen. Na de bloei zal het gewas langzaam afsterven waarna je evt. de bollen kunt rooien om ze de volgende herfst weer te planten. De bollen van uitgebloeide tulpen kunnen ook in de grond blijven, maar elk opvolgend jaar zal de bloei wat minder worden: tulpenbollen zijn niet optimaal bestand tegen onze natte/halfkoude winters.
Narcissenmix: 25 bollen, 2 soorten narcissen (Salome & Martinette) kleuren wit en geel met oranje en geel gevulde bloemen. De narcissen breiden zich elk jaar langzaam maar zeker uit. Een bolgewas waar jaren plezier aan wordt beleefd.
Vlinder- en insectenmix: Een mix van 9 soorten verwilderingsbolletjes (krokus, 2 kleuren sieruitjes, vogelmelk, 3 kleuren spaanse hyacinten, botanische tulpjes, sterhyacinten en witte en blauwe druifjes; 50 bolletjes in totaal) die zich jaar na jaar langzaam zullen uitbreiden tot een walhalla voor de insecten en bijen in het vroege voorjaar. Een breed scala aan soorten en kleuren voor mooie verrassingseffecten in je tuin.
Ja, ik ga ook aan de slag met bio bloembollen
*Meer informatie over het onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in de gangbare bloementeelt: lees je hier: www.pan-netherlands.org