We moeten het éven met je hebben over uitjes. De éétbare dan, geen uitjes naar museum en bioscoop... ;-)
De nattigheid van afgelopen zomer heeft bij bij alle uientelers voor meeldauw gezorgd. Meeldauw? Dat is een bekende schimmelziekte die bijna volgroeide uien een ‘klap’ geeft, en de opbrengst vermindert - hij slaat vooral toe in natte zomers. Tonnen uien komen ‘we’ in NL (vooral voor de export) tekort!
Telers, ook biologische, zijn steeds op zoek naar nieuwe rassen, die resistent zijn tegen meeldauw. Maar ondanks de ontwikkelingen daarin vindt deze slimme schimmel in een natte zomer toch manieren om de oogst aan te tasten, en resistenties te ‘doorbreken’. Slecht nieuws voor hen die hun hoop puur op de nieuwste technologie vestigen...
Biodynamische telers Jos en Ellen van GAOS telen volgens een heel ander aanpak: hun vertrouwde uienras heet Bajosta. GAOS kiest vaak kleinschaliger soorten, deze hebben ze in eigen beheer veredeld. Helaas heeft zelfs die trouwe Bajosta een (relatief kleine) klap van de meeldauw gekregen dit jaar, en is de oogst opbrengst daardoor wat lager.
Gevolg? De ‘gewone’ maat uien van GAOS zullen wat eerder op zijn dan we dachten!
Dat wordt wennen aan een kleiner (maar even lekker) uitje dus. Wel zo handig hoor: snipperen in een salade, fruiten, meestoven in de pan… En, misschien voorlopig wel een van de weinige UITJES waar we zorgeloos van kunnen genieten...
Deze week dus gratis in je krat, ter kennismaking: een half kilootje kleine maat uitjes!
Met de groeten, en nog de beste wensen voor ‘22, van Jos en Ellen.