Er was eens een lyts jonkje, een klein mannetje. Hij woonde op een oude Friesche boerderij, 'Sebeare ein' genaamd.
Op een dag - eind jaren 70 - toog hij samen met zijn familie vol verrukking voorbij de zuidelijke rivieren naar een land vol sprookjes, waar hij papier etende prullenbakken, vliegende tapijten en sprekende langnekken ontmoette.
Betoverd terug op Sebeare-ein (Fries voor 'het einde, maar niet echt') ontdekten ze dat er bezoek was geweest, getuige het perkament wat op de dikke kokos deurmat in schreeuwend rood en geel aandacht lag te trekken met als titel 'ROUNDUP'.
Het jonkje wist toen nog niet wat het inhield, maar het schrijven straalde autoriteit uit en beloofde efficiëntie en vooruitgang.
Vaders ging ermee aan de slag. Historisch grasland werd bewerkt door grote stalen reuzen; zij ploegden, vreesden en zaaiden hoop. Het sprookje bleek waar; de opbrengst kon, net als als titel op het perkament, in hoofdletters worden geschreven.
En - minstens zo belangrijk - nu kon vader alleen dát groen oogsten, waar zijn magische zwart-witte viervoeters de meeste witte vloeistof van gaven. En omdat zo te houden ging hij tussendoor ook vriendjes van ROUNDUP gebruiken én nog meer witte korreltjes.
Niet veel later diende zich een nieuw sprookje aan; vanwege een grote plattelandsverhuizing onder leiding van Professor Mansholt van het ministerie van Landbouwkundige Vooruitgang, werd het koude noorden verruild voor het prille Land van Flevo, waar nog hogere gouden bergen lonkten.
Historische zee met alles daarin en omheen was geofferd en had plaats gemaakt voor maagdelijke, vruchtbare klei. Nóg meer ruimte voor meer van 't zelfde, mede gesteund door het Ministerie van Chemie.
Terwijl de hoogtijdagen van bovengenoemde ministeries tegenwoordig wankelen en nieuwe toekomstige helden met vers gekozen woorden strijden om de gunst van het volk, ziet het inmiddels groot geworden jonkje dagelijks hoe ROUNDUP zich steeds meer verspreid.
Rondom het Hofweb-kasteel, waar het jonkje inmiddels - samen met heel veel collega's - onderdak heeft gevonden, worden akkers geel gespoten om vervolgens omgetoverd te worden tot uiterlijke pracht en praal; tulpen genaamd. Hun adoratie voor de vrienden van ROUNDUP blijkt nóg groter dan 'eetgewassen'.
Door de jaren heen heeft ook het werkzame brein achter ROUNDUP zich kenbaar gemaakt; Glyfosaat. Gesymboliseerd als een niets ontziende Voldemort strijden vele 'ministeries' wereldwijd zowel voor als tegen.
Ook het Ministerie van Gezondheid bekommert zich steeds vaker over de kwestie, met als gevolg dat in sommige aardse gebieden de inter-menselijke gevolgen van het 'gele verdelgingsmonster' door het Ministerie van Recht wordt erkend.
Hoe het sprookje precies gaat eindigen, is nog onbekend. Duidelijk is wel dat er nog talloze hoofdstukken vol 'goed en kwaad, helden en slechte rikken' zullen worden ontmaskerd én toegevoegd. Maar vooral; wij hebben allemaal invloed op de afloop.
Een van die nieuwe hoofdstukken in het 'Glyfosaat sprookje' is die van de vers gelanceerde Robin Food Coalition. Een metaforische naam gebaseerd op de 13e eeuwse legende die stal van de rijken ten behoeve van het volk...(!)
Robin Food is een coalitie van bedrijven, waaronder Hofweb, wetenschappers en NGO’s die niet alleen van glyfosaat af willen, maar van alle chemisch-synthetische en schadelijke pesticiden in de landbouw.
Het Nationale Piskijker Programma van de Robin Food Coalition laat zien hoeveel glyfosaat je lijf in gaat.
Glyfosaat wordt inmiddels in verband gebracht met Parkinson, hersenschade en bepaalde vormen van kanker.
Paul Polman (voormalig CEO Unilever), Marianne Thieme (oprichter PvdD), Prof Dr Derk Loorbach en Marjan Minnesma (Urgenda) hebben de test al besteld.
Robin Food initiatiefnemer Volkert Engelsman: "Pesticiden zitten helaas overal, dus ook in ons. Met deze test kom je erachter hoeveel. Valt die meting hoger uit dan je hoopt, dan raden we je aan om een tijdje biologisch te eten en het dan nog eens te meten. Eerdere experimenten in onder andere de VS, Denemarken en Zweden laten zien dat het gehalte glyfosaat en andere pesticiden dan sterk daalt."
Denk je nu; ik wil ook wel eens weten hoeveel Glyfosaat er mijn lijf in gaat?Dat kan sowieso en mogelijk gratis, want Hofweb verloot 25 urinetesten uit het Nationale Piskijker Programma ter waarde van €50,-, waarmee dit inzichtelijk kan worden gemaakt.