Wát een heerlijkheid zeg; een week vol zonneschijn! De natuur lijkt net zoveel zin in het voorjaar te hebben als ik. Krokussen en narcissen bloeien uitbundig en overal waar je kijkt ontwaakt fris groen.
Dat maakt niet alleen lente, maar ook zaai-kriebels los. Mijn hele erker staat alweer vol met zaaitrays en ook buiten zijn de eerste zaadjes in de grond gestopt.
In mijn (moes)tuin ben ik niet alleen dol op groenten, maar ook op bloemen; eetbare varianten in het bijzonder. Ze dienen namelijk meerdere doelen:
Lust voor ‘t oog
Trekken insecten voor bestuiving aan
Sommige soorten zijn geweldige bodembedekkers of groenbemesters
En… zeer voedzaam eten voor ons!
Er zijn talloze eetbare bloemen; de ene natuurlijk smaakvoller dan de ander. Maar waar begin je als je er nog niet zoveel ervaring mee hebt? Een mooie afwisseling qua smaak, groeiwijze en kleur geven de goudsbloem, Oost-Indische kers en borage, oftewel komkommerkruid.
Goudsbloem (calendula officinalis)
Kleur: oranje en geel.
Nut: de planten verbeteren de bodem, weren aaltjes en trekken nuttige insecten aan.
Zaaien: maart-mei.
Volle grond en pot.
Smaak: licht bloemig, zoetig en licht pikant.
Oost-indische kers (tropaeolum majus)
Kleur: geel, oranje, rood.
Nut: houdt slakken en randwantsen op afstand, trekt rupsen en bladluizen aan (zodat die niet de andere planten in de (moes)tuin opeten). Trekt bijen aan. Is een mooie bodembedekker (zodat er niet te veel vocht uit de grond verdampt).
Zaaien: maart-juni.
Volle grond en pot.
Smaak: pittig en zoet
Komkommerkruid (borage officinalis)
Kleur: blauw, wit.
Nut: beschermt peulvruchten, kolen en tomaten tegen plagen. Is een echte bijenmagneet.
Zaaien: maart-april.
Volle grond en pot.
Smaak: licht frisse komkommersmaak.
Of je nou een balkon hebt of een groot stuk land, iedereen kan eetbare bloemen zaaien en dit is de perfecte tijd! Zaai je mee? Dan vertel ik later hoe je de bloemen toepast in de keuken.
Bovengenoemde bloemen zijn deze week (t/m bezorgdag zaterdag 15 maart) in de actie! Je bestelt ze hier >>