Waarom Hofweb?  

Tien redenen om te kiezen voor biologische producten, direct van de boer

Wij bij Hofweb kunnen wel 100 redenen bedenken waarom we doen wat we doen... Elke dag weer zorgen voor een keur aan prachtig biologisch voedsel, samen met onze telers en tuinders. Maar waarom kies jij nou voor Hofweb? Wat is de meerwaarde van biologisch eten, direct van de boer? We hielden een poll op onze site, en dat leverde mooie inzichten op, van zo'n 400 respondenten.

De top-drie zorgde voor zo'n 75% van de stemmen, een overtuigende meerderheid. Daarmee kunnen we de vraag in een notendop beantwoorden: waarom Hofweb? 

De belangrijkste redenen waarom je bij Hofweb de boodschappen doet:
 

  1. Een toekomstbestendige, natuur-inclusieve manier van landbouw
  2. Kleinschalige biologische boeren
  3. Eerlijke prijzen in een korte, transparante keten

 

Hieronder alle 10 redenen op een rijtje


 


Met stip op 1: Toekomstbestendige, natuurlijke landbouw


Als boer heb je aandacht voor alles wat leeft. Te beginnen bij een gezonde bodem; de - als het goed is - ademende huid van de aarde. Die voedt niet alleen de gewassen, maar uiteindelijk ook ons en vormt de basis voor een florerende en evenwichtige biodiversiteit. De bodem speelt dus een essentiele rol in ons klimaat op aarde. Onze boeren zijn zich daarvan bewust en handelen daar naar.

Op deze manier ben je dubbel goed bezig: Er wordt smakelijk en gezond voedsel ‘geproduceerd’ voor mensen en tegelijk wordt de veerkracht van de natuur verbetert. Sterker, door 'goed' te boeren, lever je zelfs een bijdrage aan een beter klimaat.

Onze biologische boeren werken bijvoorbeeld met een ruime vruchtwisseling, scheppen voorwaarden voor een natuurlijke plaagbestrijding, doen aan weidevogelbeheer, zaaien bloemrijke akkerranden in en nog veel meer...

Kortom, in de landbouw van de toekomst is het nodig om te werken mét de natuur, en niet tegen. Dat besef ligt ten grondslag aan de biologische en in nog sterkere mate in de biodynamische landbouw.
 

2: Kleinschalige biologische boeren


Wie grootschalige landbouw bedrijft, wordt vanzelf een anonieme schakel in onze inmiddels complexe voedselketen. Met weinig eigen invloed, maar wel een sterke afhankelijkheid - van ‘grootmacht’ supermarkt, zaadveredelings- en gewasbeschermingsfirma’s.

Mest, voedsel en diervoeder worden (met veel gevolgen voor het klimaat) over de hele wereld gevlogen en verscheept. Het grote geld blijft veelal ergens aan de strijkstok hangen, en de boer? Die verdwijnt in het papierwerk. 

Een boer die kleinschaliger werkt is vaak veel meer in staat om vanuit eigen kracht en idealen te handelen. Zelf markt creëren vanuit een heilzame(re) teeltmethode. Uitleggen aan de consument waarom hij/zij zo handelt en waarom het product deze prijs nodig heeft. 

Er zit dan ook veel innovatiekracht bij de kleinere boeren. Hofweb werkt graag met ze samen en helpt jonge enthousiaste biologische boeren en boerinnen hun eerste afzet te creëren. Hoe klein het ook begint, wij worden er altijd blij van!

3: Transparante keten, eerlijke prijzen

Bij ons kun je altijd zien waar je producten vandaan komen: de achtergronden van boeren en hun bedrijven vind je uitgebreid op onze site. Ons dagelijks voedsel is dus niet anoniem: iemand heeft er met visie, veel liefde - (en soms bloed, zweet en tranen) voor gezorgd voordat het bij jou op tafel staat.

Als je het gezicht achter jouw verse maaltijd leert kennen en de boer weet waar zijn producten blijven, kun je beide meer verantwoordelijkheid nemen. Zo worden boeren gestimuleerd om duurzaam te werken en consumenten om duurzame producten te kiezen. Mét een eerlijke prijs voor de boer, zodat duurzaam telen ook financieel loont.
 

4: Kraakvers door oogsten-op-maat


Bij ons liggen pas geoogste groente en fruit niet in de schappen te wachten tot iemand ze besluit te kopen, zoals in supermarkten. Wij geven pas bij onze boeren aan hoeveel we nodig hebben, nadat jij je bestelling online hebt geplaatst. Dat systeem noemen we oogsten-op-maat. 

Zo blijven er geen verse producten op de planken liggen, wordt er minder verspild en wordt jouw voedsel echt vers bij je bezorgd. Kráákvers - dat betekent voedsel met optimale smaak en maximaal behoud van vitamines. 
 

5: Gezonde keuzes


Wij helpen jou graag om gezonde keuzes te maken voor jezelf én de wereld om je heen. Een gezonde(re) leefstijl is voor iedereen binnen bereik en heeft een verregaande positieve impact op onze aarde. 

Als we voedzaam, lekker, biologisch eten als uitgangspunt voor onze gezondheid nemen, zijn we al een eind op de goede weg. Daarom geven we je graag informatie, nieuwtjes en handige gebruikstips over onze verse producten, zodat ook jij gezonde keuzes voor jezelf kunt maken. 

Groente- en fruitweetjes, vershoudtips en bijvoorbeeld info over vegan- en vegetarisch koken. Met actueel nieuws en gezonde recepten van onze eigen koks - op de site, via social media en in de wekelijkse nieuwsbrief.
 

Menselijke maat

Hofweb heeft zijn voeten in de klei. Wie werkt bij Hofweb kent onze idealen en gebruikt zijn ‘boerenverstand’. De menselijke maat, oprechte aandacht en nuchtere, eerlijke keuzes: ze zijn in de biologische landbouw én op onze werkvloer van belang. We verkopen geen gebakken lucht :-) 

In onze communicatie en bezorging proberen we altijd recht-door-zee te zijn. Vaste eigen bezorgers, die weten wat jouw wensen zijn. Ons kantoorteam dat persoonlijk, en met aandacht je vragen beantwoord. 

We krijgen dan ook veel positieve opmerkingen over het persoonlijk, menselijk contact met ons kantoor- en bezorgteam. Die menselijke maat, die houden we er altijd in!
 

7: Producten uit de regio


Hofweb is gevormd uit een stevige brok Flevo-klei… Flevoland is van oudsher echt het gebied van biologische landbouwpioniers: veel ruimte en een letterlijk een verre horizon. We leveren inmiddels in een groot deel van Nederland, maar ons logistieke hart klopt nog altijd vanuit de polder; het midden van ‘t land. 

We leveren graag zoveel mogelijk direct van de biologische boer en het liefst ook nog uit jouw regio. Zo zul je in het hoogseizoen slechts sporadisch producten van de groothandel tegenkomen. 

Daarnaast zijn we altijd bezig met slimme samenwerkingen, ook in de logistiek. Zo komen de bestelde producten zo efficiënt mogelijk in jouw keuken terecht.
 

8: Ruim aanbod Demeter producten


Demeter is het keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw. Dit is landbouw volgens de strikte regels van de biologische landbouw, maar met een aantal aanvullende richtlijnen. Bio-dynamische boeren zien hun bedrijf als een organisme en proberen zoveel mogelijk de natuur na te bootsen. De samenhang tussen bodem, planten, dier en mens staat centraal.

Demeter gaat daarin een stap verder dan biologisch, bijvoorbeeld op het gebied van een ruimere vruchtwisseling voor bodemgezondheid, en ‘extra’ eisen op het gebied van dierenwelzijn. Bio-dynamische producten zijn dus ‘biologisch-plus’ en je vindt ze niet in de supermarkt.

Leuk om te weten; Hofweb is in 2004 ontstaan vanuit vier biologisch dynamische boeren die verenigd zijn in een coöperatie. Biologisch-dynamisch zit dus in ons DNA.

9: Zo min mogelijk verpakking


Waarom zou je verse groenten en fruit voorzien van een laag plastic? We willen jou en het milieu niet opzadelen met onnodig verpakkingsmateriaal.

Als het al nodig is, verpakken we producten in papier zakjes in, maar veel kan ook los in het boodschappenkrat. Kwetsbaar fruit natuurlijk niet en verse bladgroenten zoals spinazie en sla komen in de bekende groene bio-zakjes, die je voor je GFT afval kan gebruiken. 

In onze groene kratten kun je bijvoorbeeld wekelijks de eierdozen, glazen statiegeldflessen en potjes weer klaarzetten voor de bezorger. Zo beperken we samen afval tot een minimum.
 

10: Assortiment van het seizoen


Met alle seizoenen kun je jaarrond fantastisch en zeer divers koken van Nederlandse bodem. We houden de seizoenen dan ook graag in ere en geven voorrang aan producten van boeren uit Nederland.

Natuurlijk kun je jaarrond bij ons terecht voor citrusfruit, hebben we echt wel bananen en ook in de winter kun je gewoon paprika’s en courgettes bestellen. Je ziet ook uit welk land we ze importeren. 

Maar we verleiden je het liefst met de kracht van het Nederlandse boerenseizoen :-) En weet je… Als je met het seizoen kookt, ben je helemaal niet duur(der) uit.


 

Biologisch bij Hofweb

Wij zijn er voor onze boeren, voor onze leefomgeving en voor jou als afnemer, als etende mens :-) Dat gaat naar ons idee veel verder dan een biologisch keurmerk. Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de gehele voedselketen - van gezonde grond, tot mond. 

Laat het je smaken.

Met groene Hofweb groet,