Boer Sil

sil1

Boer Sil

Boer Sil is een biologisch groenteteeltbedrijf in het Drentse Dwingeloo (nu nog in omschakeling) wat in 2013 is gestart vrijwel direct nadat Sil de Warmonderhof voltijdstudie (biologisch-dynamische landbouwopleiding) had afgerond.

Het plan om boer te worden komt al vanuit zijn jeugd, vanaf toen Sil ongeveer kon lopen zat hij graag bij de buurman-boer op de tractor. Vanuit zijn eindopdracht op de Warmonderhof heeft zijn toekomstdroom om boer te worden, écht vorm gekregen.

De groei

Tijdens een project van de Warmonderhof is eigenlijk de eerste kiem al gesproten. Ik ben in 2012 op moestuinformaat groenten gaan telen voor een aantal restaurants in het dorp. Het groente-telen en de afzet ervan heb ik zo spelenderwijs kunnen leren. Na mijn studietijd heb ik het groter aangepakt, grond gepacht van mijn ouders en heb ik een zelfoogsttuin opgericht en ben ik spelt gaan telen, bedoeld voor lokale afzet. De zelfoogsttuin is kleinschalig gebleven (25 klanten) maar wel het meest levendige stuk van het bedrijf. Het directe contact met de klanten maakt het mogelijk om de mensen te kunnen laten zien hoe groenten eigenlijk groeien.

Visie van Sil

De natuur moet eigenlijk het voorbeeld zijn voor een boer, want als er een onbalans is in de natuur wordt deze weer opgelost door de natuur zelf. Het heeft mij geleerd in mogelijkheden te denken in plaats van in problemen. Ik ben constant op zoek tussen de cultuur van het groente-telen en de natuur. Hoe kan ik zo efficiënt mogelijk samenwerken met de natuur. De natuur is welkom mijn bedrijf, of is eigenlijk onderdeel van mijn bedrijf, want het voelt als geven en nemen.

Samen met mijn passie om met mijn 4 werkpaarden te werken op de akkers en graslanden maakt mijn bedrijf anders dan de anderen. Ik ga beslist niet terug in de tijd, maar ik probeer weer de menselijke maat te vinden in de wereld van de als maar grotere voedselproducenten. Ik sta ervoor dat ik groenten op de markt breng die met veel zorg en liefde zijn geteeld, want het werken met paarden maakt mij een zeer gelukkig mens!

sil2
sil3