Biologische gemengde boerderij Eko De Eerste

De pioniers van de Noordoostpolder: Ekoboerderij de Eerste

Boter, kaas en eieren

Na het begin van de drooglegging in 1942, was Eko de Eerste de allereerste boerderij die in dat gebied gebouwd werd - vandaar de naam. Gelegen in Marknesse, op de grens van nationaal park De Weerribben. De Eerste is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelzijdig gemengd familiebedrijf van 80 ha met melkkoeien en kippen, akkerbouw voor voerwinning, groenteteelt, kaasmakerij en verzuiveling. 

Een windmolen, hét herkenningspunt van de boerderij in de polder, voorziet het bedrijf in de eigen elektriciteitsbehoefte.

In 1956 begon Gerrit Marsman als melkveehouder. In 1987 nam zijn zoon Gerrit het bedrijf over en schakelde direct over naar biologisch. Hij ging kaas maken, en door de kaas ook aan huis te verkopen, werd hij minder afhankelijk van de prijzen van de groothandel. Inmiddels is de kaasmakerij een centraal onderdeel van de boerderij. Ook scharrelen er zo’n 250 leghennen rond in de halve hectare boomgaard.

Drie generaties Gerrit Marsman

De lichte grond van de voormalige Zuiderzee, ook wel Blokzijlzand genoemd, heeft de eigenschap makkelijk water op te nemen en los te laten: zeer geschikt voor het telen van groenten. Tegenwoordig heeft de derde generatie Gerrit Marsman de groenteteelt onder zijn hoede. Er worden op 20 hectare 13 verschillende biologische groentes geteeld.

In de winter werken er zo'n 10 en in het zomerseizoen ruim 20 mensen op het bedrijf. Een belangrijk sociaal aspect is het bieden van een werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt er gewerkt met werknemers en stagiaires uit het buitenland. Er wordt van de mensen gevraagd om één keer in de week voor het voltallige personeel te koken. Deze gezamenlijkheid is goed voor de sociale cohesie.

Eko de Eerste levert biologische kaas, eieren, yoghurt en een breed aanbod aan groenten aan Hofweb.