EKO-Boerderij De Eerste

Boerderij eko de eerste

3 generaties Gerrit Marsman - De eerste boerderij in de Noordoostpolder was van meet af gemengd.
Na het begin van de drooglegging in 1942, was dit de eerste boerderij die in dat gebied gebouwd werd. Het bedrijf is gelegen in Marknesse, vlakbij Blokzijl op de grens van de Noordoostpolder en nationaal park De Weerribben. De Eerste is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelzijdig gemengd familiebedrijf van 80 ha met melk- en pluimvee, akkerbouw voor voederwinning, groenteteelt, kaasmakerij en verzuiveling. Groente- en fruitafval en de wei, reststroom van het kaasmaken, worden aan de 4 varkens gevoerd. Een windmolen, hét herkenningspunt van de boerderij in de polder, voorziet het bedrijf in de eigen elektriciteitsbehoefte.

Boter, kaas en eieren 
In 1956 kon Gerrit Marsman bedrijfsleider worden. Hij begon als melkveehouder. In 1987 nam zijn zoon Gerrit het bedrijf over en schakelde direct over naar biologisch. Hij ging kaas maken om een arbeidskracht aan te kunnen trekken. Door de kaas ook aan huis te verkopen, werd hij minder afhankelijk van de prijzen van de groothandel. Nadat vanuit de klanten de vraag kwam om het assortiment uit te breiden, werden er ook andere zuivelproducten zoals yoghurt gemaakt. Inmiddels bestiert zijn schoonzoon Erik Ploer de kaasmakerij en de bijbehorende afzet van de boerenkaas en zuivel en de inkoop van een breed assortiment andere kazen.
Hetzelfde gold voor eieren, waardoor er 250 leghennen in de halve hectare boomgaard scharrelen. De winkel voert al jaren een compleet assortiment en al vanaf 1992 waren ze voorloper door bestellingen van klanten aan huis te leveren. 

kaasmaken
Eko 1

Groente op een mooie grond
Het bedrijf bevindt zich op het voormalige zandstrand van de Zuiderzee, dat destijds snel droog was. De lichte grond, ook wel Blokzijlzand genoemd, heeft de eigenschap makkelijk water op te nemen en los te laten. Dit maakt het zeer geschikt voor het telen van groenten. Tegenwoordig heeft de derde generatie Gerrit Marsman de groenteteelt onder zijn hoede. Er worden op 20 hectare 13 verschillende groentes, waaronder ijsbergsla en prei, geteeld en op 10 hectare worden diverse aardappelrassen geteeld. De diverse soorten mooie puntgave kolen zijn een begrip. Oud stagiair Erik Lucas doet met zijn vriendin Paola een aantal kleinschalige (kas)teelten zoals palmkool, aubergine, pepers en kruiden. 

Sociaal gebeuren 
Grootvader Marsman zorgde er destijds al voor dat hij niet in z'n eentje hoefde te werken. Tegenwoordig werken er in de winter ruim 10 en in de zomer ruim 20 mensen op het bedrijf. Er wordt voor gewaakt dat de sfeer op alle onderdelen van het bedrijf goed en gemoedelijk is en blijft. 
Een belangrijk sociaal aspect op het bedrijf is het bieden van een werkplek aan mensen, die een tijd van de arbeidsmarkt waren of om wat voor reden dan ook geen werk kunnen vinden. Daarnaast wordt er gewerkt met werknemers en stagiaires uit het buitenland. Er wordt van de mensen gevraagd om één keer in de week voor het voltallige personeel te koken. Deze gezamelijkheid is goed voor de sociale cohesie. De contacten die op het bedrijf ontstaan, worden soms na jaren nog warm gehouden.