Biologische Imkerij De Oase

Imkerij de Oase: vloeibaar goud van bijen uit je eigen biotoop

Lokale honing, met de smaak van de streek

Imkerij 'De Oase’ - Nederlandse, rauwe, koudgeslingerde honing.
‘De Oase’ is de eerste en enige biologische beroepsimkerij van Nederland. Deze imkerij produceert een breed assortiment aan honingsoorten, en oogst enkel en alleen van eigen bijen. Elmar Mook, de imker, reist letterlijk als een soort woestijnherder met de bijen van oase naar oase. Op deze verschillende plekken verzamelen de bijen nectar, en verkrijgt de imker uit deze nectar uiteindelijk de honing. Zo krijg je echt streekhoning, met de bijzondere smaken van lokale gewassen en bloemen.

De imkerij werkt al enkele jaren op een biologische werkwijze en voldoet daarmee ruimschoots aan de eisen in de Europese verordening voor de biologische landbouw. Tot voor kort was het echter niet mogelijk om in Nederland als zodanig gecertificeerd te worden. Vanaf 2016 is de honing van De Oase feestelijk en officieel biologische honing!

Drie hoeraatjes voor Nederlandse honing

Honing uit je eigen biotoop... Nederlandse honing heeft niet alleen minder voedselkilometers afgelegd - er zijn nog meer voordelen voor onze gezondheid en het milieu:

  • De honing wordt niet eerst in grote vaten verscheept om daarna d.m.v. warmte weer vloei- baar gemaakt en in potjes afgevuld te worden. Bij het verhitten van honing worden veel van de gezonde inhoudsstoffen, zoals enzymen en stuifmeelkorrels, vernietigd. Onze honing is dus niet alleen ‘koudgeslingerd’ maar vooral ook ‘koudverhandeld’! Onze honing is ‘rauwe honing‘.

  • Bijen zijn als bestuivers onmisbaar in onze landbouw en natuur. Door het kopen van Neder- landse honing blijft imkeren in Nederland mogelijk en blijven er bijen om deze belangrijke taak te vervullen.

  • Veel biologische honing wordt geproduceerd in tropisch Latijns Amerika. Voor de komst van de blanken kwamen honingbijen hier niet voor. Veel inheemse bestuivende insecten hebben het moeilijk door deze nieuwe concurrentie. Zo draagt het kopen van Nederlandse honing ook bij tot de bescherming van ecosystemen elders.