Tuinderij Peeters-Mertens

Boerderij Peeters-Mertens in Limburg

Zo vroeg mogelijk 
Vaak hebben Wim, Ellen en zoon Robin Peeters-Mertens de eerste week van juni de eerste aardappels en courgettes van de koude grond. Het zijn tuinders uit het Limburgse Neer, waar ze op 25 hectare zandgrond ook nog Chinese kool, pastinaken, tuinbonen en prei telen. 
Zand warmt sneller op in het voorjaar dan zwaardere grond. Als het weer het toelaat wordt de grond in februari/maart klaar gelegd en gaan de aardappelpoters de grond in. De planten staan aan het begin van het seizoen onder vliesdoek, waardoor de warmte beter bij de gewassen blijft en ze een ‘jasje’ hebben tegen de kou, waardoor de planten een voorsprong hebben en ze zich sneller kunnen ontwikkelen. Al biedt dit geen garantie, want in 2017 was er een late nachtvorst van 9 graden en zijn bijna alle vroege aardappelplanten kapot gevroren. De courgettes worden in de tweede week van april geplant en krijgen een tunneltje van plastic over zich heen. De courgetteplanten overleefden de late nachtvorst wel. 

Peeters-Mertens

Omschakelen en onkruidbestrijding 
Wim en Ellen begonnen in 1990 met gangbaar telen. Het begon ze echter tegen te staan dat de gangbare teelt erg gerecht was op het gebruik van chemische (bestrijdings)middelen. Dit zagen ze niet als de weg naar de toekomst. Daarnaast ervoeren ze de afzet als een kansspel, waar ze weinig controle op hadden. Hun opbrengst kon nog zo mooi zijn, de producten verdwenen in een anonieme massa. De biologische teelt en de omgang met de gewassen sprak ze erg aan en in 2000 schakelden ze om. Ze hebben nooit spijt gehad van die beslissing. Een groot deel van de werkzaamheden, waaronder onkruidbestrijding, gebeurt machinaal. Een deel van de afzet loopt via telerscoöperatie Nautilus Organic en groothandel Udea. 

Zo ouders, zo zoon
Zoon Robin heeft Warmonderhof gedaan en studeert in 2018 af aan de HAS. Vader Wim is trots dat hij in 2017 ook in het bedrijf stapt. Robin wist al jong dat hij boer wilde worden en uiteindelijk het bedrijf van zijn ouders wil overnemen. Mede dankzij hem kan het bedrijf nog steeds groeien. In 2017 hebben ze ook nog eens 15 hectare land in omschakeling. 

Prei - van zaad tot bord
Volgens Robin is hun biologische prei weerbaarder. De plantjes blazen zich minder snel op, omdat ze minder stikstof tot hun beschikking hebben. De cellen en bladeren zijn sterker, waardoor insecten er minder snel voor kiezen. Prei zit in de vruchtwisseling na grasklaver, dat stikstof uit de lucht bindt in de wortels en vervolgens vrijkomt voor het gewas. Ze doen ook vollegronds preiopkweek voor hun eigen bedrijf en voor andere telers. Prei wordt jaarrond geoogst. Het ‘allerlekkerst om te eten’, vindt Robin de preischotel van zijn moeder met aardappels en gehakt.

Foto's zijn afkomstig van website en facebook van Peeters-Mertens.

Peeters-Mertens