Biologische Geitenboerderij Saanenhof

Biologische rauwmelkse geitenkazen uit Limburg

Rechtstreeks van de geit

Bij de Saanenhof in Heeze worden verschillende soorten geitenkazen geproduceerd. De melk wordt rechtstreeks verwerkt zoals die uit de geit komt: ‘rauwmelks'. Deze duurzame manier van kaas maken gebeurt op de boerderij zelf. Ook wordt er bij de Saanenhof uitsluitend vegetarisch stremsel gebruikt, voor het bereiden van alle kazen. Van harde (goudse) kazen, tot zachte kazen en kazen met een kruidenkorst of kruidenvariaties.

"Het ras van onze geiten is Saanen. Vandaar dat onze boerderij ‘Saanenhof' heet. De melkgeiten staan in een potstal, waar ze dagelijks vers stro krijgen om in te liggen. De geiten krijgen s ‘ochtends en s 'avonds gras, luzerne, klavers en granen. 90 procent van dit voer telen we op onze eigen akkers. De mest van onze geiten gaat ook weer terug naar de landerijen waar het voer verbouwd wordt.”

Zachte, kruidige en 'goudse' geitenkazen

"Het proces van het maken van de geitenkazen neemt dagelijks zo'n 4 uur in beslag. Bij dit proces stollen de melkeiwitdeeltjes, en ontstaat er weimelk (welke terug gevoerd wordt aan de geiten). Deze gestolde deeltjes vormen de uiteindelijke geitenkaas. Van de ''ochtendmelk'' wordt alleen goudse kaas gemaakt, met bijvoorbeeld kruiden erin. Van de ''avondmelk'' worden alle zachte kazen gemaakt. Zo verkrijgt elke soort kaas ook zijn verschillende uitgesproken smaak."

"De geiten kunnen kiezen of ze binnen of buiten gaan staan. In het voorjaar en zomer lopen de geiten en lammeren in de weide waar ze vers gras kunnen eten. Bij ons mogen de lammeren hun horens houden."

"Heezer geitenkaas is een echt streekproduct, welke we veel in de streek verkopen, op biologische markten en in onze boerderij winkel. De zachte Heezer geitenkaas staat bij menig restaurant op de kaart in de regio."