Vleespakket van Gasconne koeien

Gasconne koeien van GAOS 

De Gasconne koeien worden gehouden op het Biologisch-dynamische boerenbedrijf Gaos, waar gewerkt wordt vanuit de kringloop gedachte. Naast het telen van granen, aardappelen en groenten worden ook koeien en kippen gehouden. Bekijk de film over de Gasconne koeien. 

Oorsprong van dit rundvlees

Deze stoere Gasconne koeien komen orspronkelijk uit de Franse Pyreneeën. Een sterk zelfredzaam ras; het maakt niet uit of de zon schijnt of dat ‘t regent. Ze kunnen tegen elk weertype. De koeien lopen vrij rond in een natuurgebied van Staatsbosbeheer, hier in de Flevopolder. In de zomer hebben ze daar een eigen bos en weilanden, hierdoor kunnen ze lekker hun gang gaan en verwilderen.

Natuurlijke kringloop


In de winter staat de kudde in een open stal. Hun wintervacht houdt ze lekker warm. Op stal wordt er gras gevoerd, dit is geteeld op het bedrijf zelf. Er wordt gras geteeld als een rustgewas voor de bodem en dat zorgt er ook voor dat de bodem vruchtbaar blijft. Verder eten de koeien groenten die wij niet eten. Bijvoorbeeld pompoenen met een plekje of halve wortels. De koeien kunnen dit goed omzetten in mooie mest. Deze mest wordt weer uitgereden op eigen land waardoor granen, groenten en gras weer goed kunnen groeien. Zo is de cirkel rond!

Kalfjes door moeder grootgebracht

In de kudde lopen alle dieren bij elkaar. De kalfjes blijven bij hun moeder. De moederkoeien zorgen goed voor hun kalfjes. Dat kunnen ze, volgens boer Klaas-Jan, veel beter dan dat hij dit kan. Uniek nog in Nederland en we vinden dit een heel mooi en goed systeem!

Rust en ontspanning in het slachtproces


Als de dieren een leeftijd van 3 jaar hebben bereikt worden ze geslacht. Het slachten gebeurt door slager Jan Voordouw in Woerden. Bij deze slager worden de koeien op een goede waardige manier geslacht. Namelijk, Jan neemt de tijd voor het slachten. Wat hem een unieke slager maakt! De koeien gaan voor ‘t weekend naar hem toe, zodat ze aan Jan kunnen wennen. Jan heeft een stal waar ze twee tot drie dagen staan. Hij voert ze, praat tegen ze en haalt ze aan. Zo kunnen ze helemaal tot rust komen. Na ‘t weekend worden ze in vertrouwde koppels van twee geslacht, hierdoor heerst er rust bij de slacht. Koeien zijn namelijk kuddedieren, doordat ze tijdens het hele slachtproces bij elkaar blijven ontstaat er geen stres.

Wij, bij Hofweb, kiezen graag voor dit Gasconne vlees. We steunen boer Klaas-Jan van het boerenbedrijf Gaos en slager Jan Voordouw. We hopen dat je geniet van de kwaliteit van dit vlees en dat je de mooie en gezonde boerenpraktijken op Goas en bij slager Jan hierin extra waardeert. 

 

Bestel de vleespakketten