Quizvraag: ken jij ‘t verschil tussen een blauwe bes en een bosbes?

Hofweb helpt je!

 

Op vakantie in Frankrijk, tijdens een boswandeling, kwam ik langs rijpe bosbessenstruiken. Eh, nee dus; dat waren géén blauwe bessen. Mijn driejarige dochter wist er hoe dan ook wel raad mee, en al snoepend werden die paar kilometers een stuk vrolijker afgelegd.

Blauwe bessen, zowel als bosbessen, zijn supergoed snoepfood, eh… superfood-snoepgoed! Heerlijk en tjokvol antioxidanten - daar kunnen we geloof ik niet meer omheen :)

Het verschil tussen de twee besjes? Dat zit zo.

Bosbessen zijn donkerder van kleur, met wat roodachtig vruchtvlees, kleiner van stuk en groeien individueel, los, aan laagblijvende struiken. Natuurlijk zijn die wilde bessen om zelf te plukken heerlijk en gezond! Zo van het bos in je mond, hmmm. Blauwe bessen zijn een gecultiveerde variant: dat wil zeggen, geschikt om professioneel te telen zodat je niet eindeloos bezig bent één handje te vullen... In de reguliere bessenteelt, met zulk kwetsbaar fruit, moet echter nogal gespoten worden om het spul gezond te houden. Wij kiezen natuurlijk voor biologisch, zoals je altijd al van ons gewend bent.

De schil van een blauwe bes is prachtig felblauw en het vruchtvlees lichter van kleur. De struiken worden tot wel 2 meter en de bessen groeien in trosjes. Blauwe bessen zijn zoeter dan bosbessen. Welke van de twee je ook te pakken hebt: mjam mjam mjam! Bij mij halen ze de koelkast niet eens, ik ga er meteen van smullen, bijvoorbeeld in een zomers toetje, of bij granola als ontbijt. Onze huiskok Marie-Sophie weet er ook wel raad mee, en maakte een verrassende bulgursalade met zomerfruit.

Klik hier voor het recept

Blauwe bessen exotisch? Nou, een flink deel van het jaar moeten ze inderdaad worden geïmporteerd, maar in de zomermaanden behoren wij in Nederland tot de gelukkigen! Drenthe is the place to be voor de heerlijkste blauwe bessen; zure grond hebben deze struiken nodig, en die vind je daar.

Hierboven plukt Riekje Rozeboom, Hofwebs teler van biologische blauwe bessen. Haar pluktuin en kwekerij Zeldenrust ligt in 't Drentse Wapse.

Bijna poëzie, vind je niet? De vogeltjes fluiten erbij... Teer spul die besjes, lief behandelen graag :)

Bestel onze blauwe bessen hier

En wie weet kom je deze zomer ook nog wel heuse BOS-bessen struiken tegen, waar je ook op vakantie gaat? Nu weet je het verschil!