Zomertijd = volop saladetijd

Met onze ruime keuze van de tuinder, zit je de héle week goed


Productnieuws - woe 17 juli 2019 - door Suzanne

Bij bio-dynamische tuinderij de Warmonderhof, barsten de kroppen sla uit hun voegen. Batavia, rode en groene eikenbladsla, ijsbergsla… 

Bij de aanblik van deze ferme kroppen loopt het water je recht in de mond!

Ik sprak student David over ‘zijn’ Bataviasla, op het land van Warmonderhof. “Bataviasla is een kruising, voorloper van de ijsbergsla en ook verwant aan eikenbladsla. Je ziet die mooie grove golvingen aan de randen, typisch Batavia. Deze sla is stevig van bite, maar niet te sterk van smaak.” David heeft er zijn handen vol aan. “Echt gave kroppen hè!?” besluit hij met een grijns.

De sla wordt gesneden van het voorjaar tot, als het weer meezit, wel in oktober. Maar natuurlijk, zomer = volop saladetijd. Eet sla-… eh.… smakelijk :)

Maar hoe bewaar je deze sla, zodat ze lekker lang vers en knapperig blijft?

Sla bestaat voor een groot deel uit water - een verlepte krop sla is dus feitelijk uitgedroogd. Eenvoudigste manier om houdbaarheid te verlengen: De hele krop in een vochtige theedoek in de koelkast bewaren.


Als je nog wat meer wil experimenteren: behandel je kropsla dan als een bosje bloemen - geef ‘m dagelijks vers water! Snijd dan van een verse krop sla een dun laagje onderaan de steel weg. Maak met een mesje een inkeping in de onderkant, kruisgewijs. Neem een bord of kleine kom met een laagje water, en zet de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast of op een koele plek in huis. De sla blijft nu een hele week goed. Ververs het water dagelijks.

Ik heb gezien hoe op heter-dan-heet Sicilië, men zonder koelkast groenten op deze manier vers hield. Behoorlijk spectaculair, kunnen we nog wat van leren.

Slablaadjes toch wat verlept geraakt? Dompel ze onder in ijskoud water, evt zelfs met ijsklontjes. Verwacht geen wonderen, maar deze techniek geeft net voor het serveren toch een frisse boost aan slapgeworden sla. Verspilling te lijf gaan, doe je zó :)