Met man en macht: aardappels rooien op paardenkracht

Waarom Boer Sil kiest voor viervoeters in plaats van een tractor

Nieuws - woensdag 25 maart 2020 - door Suzanne

Met je autonavigatie kom je er niet. Jonge twintigers Sil en Saar, boeren biologisch op het idyllische adres ‘Bosrand nr 14’, diep in Drenthe. Een flink eind van de bewoonde wereld. Maar het was me het ritje wel waard. Sil en Saar laten me in alle rust hun woon- en werkplek zien: een prachtige 10 hectare gemengde biologisch boerderij, vol van leven.

Wat Sil zo bijzonder maakt? Hij werkt met drie werkpaarden. Miro, Driek en Isis - in plaats van tractors. Ouderwets, zou je kunnen zeggen? Maar hij heeft zijn redenen. “Elk paard houdt me bij de les. Zij zorgen ervoor, dat mijn werk een menselijke maat behoudt. Als je met een tractor aan de slag gaat, ga je steeds harder, steeds sneller: dan ga je vanzelf grootschalig denken - maar dan groeit het land en het werk me boven het hoofd. Ik vind het mooi zo.”

Bestel direct Boer Sils biologische Sla en Bosbietjes

Sil en zijn vriendin Saar werken op 10 hectare land, waarvan een flink deel gras voor de dieren, groenteteelten, wisselende granen, een bloemenstrook en recent aangelegde fruitboomgaard, waaronder 5 walnotenbomen, bekostigd uit het Hofweb Bomenfonds. Elk weekend staan ze op een Drentse boerenmarkt, en een zelfpluktuin voorziet wekelijks 40 abonneehouders van verse groenten. Op één hectare teelt boer Sil groenten, speciaal voor Hofweb. Sla, Bosbietjes, Venkel, Koolrabi, straks nog Butternutpompoenen én nu: de zomeroogst Agria en Twinner aardappels.

“Ik kies bewust voor Fjorden paarden, die zijn wat kleiner,” zegt Sil. Met zijn 1,70 meter is hij zelf ook niet de langste. “En ik moet natuurlijk wel over de paarden heen kunnen kijken, als ik in een teeltrij werk,” glimlacht hij. “Soms moet ik wel wat versleutelen aan die werktuigen, want ze zijn natuurlijk gemaakt om achter ’n tractor te hangen." Sils paarden trekken de werktuigen om het land te bewerken, en ook zaaien en planten gebeurt 'achter het paard'. De dieren leven van gras en hooi van eigen land - en hun mest wordt weer gebruikt voor de groenteteelten, op het veld ernaast. Zo’n voorbeeld van een efficiënte korte keten, zie je maar zelden...

"Bijna niemand gebruikt nog paarden als boer, we zijn op één hand te tellen in Nederland.”

Maar de voordelen van werken met de paarden zijn voor Sil overduidelijk. Niet alleen zorgt een paard voor minder schade aan de bodem, omdat je minder gewicht op het land brengt, ze zijn ook een duurzame investering in de toekomst. “Hoe vaker je je paard inzet, hoe beter hij in het werk wordt - je raakt op elkaar ingespeeld en het paard leert wat ik van hem vraag: we worden een geolied stel. Maar hoe vaker je op een tractor rijdt - daar gaat ‘ie alleen maar sneller van kapot.”

Boeren met paardenkracht, het blijft een vak apart. Met een collega gaat Sil dan ook - vaste prik -eenmaal per jaar op ‘werkbezoek’ bij andere boeren zoals hij, door heel Europa. “Soms zijn dat echt tachtigers - en voelt een beetje als een vader en zoonrelatie. Mensen vinden het bijzonder dat jonge boeren dit nog doen. En je hebt elkaar hard nodig, om advies te vragen, want makkelijk is het zeker niet,”. De Amish, die in Amerika en Canada op kleinschalige wijze zijn blijven boeren, wars van alle vormen van moderniteit - zijn ook een voorbeeld voor Sil. Die eigengereidheid, he? ;-)

“Je hebt als boer een passie, voor planten, of voor dieren. Ik doe wat ik doe, voor niemand anders... dit ben ik.”

Bestel hier Sils vers geoogste Bosbietjes en Sla