Chinese Kool voor beginners


Tuinder-kleinzoon Andes leert al vroeg de kneepjes van het vak

Onze Chinese Kool komt nu van bio-dynamische tuinder Isabel. Met haar kleinzoontje Andes is ze hier aan het oogsten. Isabel werkt op BD tuinderij de Warmonderhof, waar ze ook jaarlijks vele enthousiaste studenten alles leert over de biologisch-dynamische landbouw.

Jong geleerd is oud gedaan: ik weet wel wat dit jochie later worden wil... Bekijk het filmpje maar!

Bestel Andes' & Isabels oogst: Chinese Kool

Maar: je zult de enige niet zijn die niet zo bekend is met Chinese Kool. 

Hofweb introduceert 'm daarom hier, met drie gebruikstips.

Aangenaam kennis te maken!

Tip 1

Chinese kool is eigenlijk geen kool... deze knapperige bladgroente is meer verwant aan Paksoi dan aan pak ‘m beet, een witte of groene kool. Verwacht dus ook géén typische koolsmaak (of -kooklucht!) bij Chinese kool: het heeft milde smaak en is makkelijk verteerbaar, Chinese Kool is snel klaar, met een paar minuten roerbakken of stoven past Chinese kool eenvoudig in al je roerbakgerechten. Tip: Alle menu’s waar je Paksoi in gebruikt: varieer eens, met zijn Chinese broertje.

Tip 2

In de Aziatische keuken staat Chinese Kool op nummer één: het is letterlijk de meestgebruikte groenten in landen als Korea, Japan en China. Bijvoorbeeld als basis voor kimchi: gefermenteerde kool, het nationale bijgerecht van Korea. Altijd al eens willen proberen? Het is niet moeilijk… Hier ons Hofweb recept voor kimchi

Tip 3

De milde smaak van Chinese Kool is makkelijk te combineren is met (naar smaak) krachtige en pittige kruiden. Maar ook rauw is deze veelzijdige jongen prima te gebruiken - voor je salade! De binnenste blaadjes zijn extra mals, snijd ze fijn en gebruik ze zo. Chinese Kool bevat weinig calorieën – rauw slechts 16 kilocalorieën per 100 gram –  wel bevat deze koolsoort betrekkelijk veel mineralen en sporenelementen. Per 100 gram zit er bijvoorbeeld ruim 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, calcium en kalium in. Tel uit je winst :-)

Bestel onze Chinese Kool

En bekijk hier drie verrassende recepten met Chinese Kool, waaronder de Kimchi