Productnieuws - woensdag 30 okt 2019 - door Suzanne
Verse knoflook. Misschien denk je aan zo’n bolletje, keurig wit, knisperend droog schilletje, teentje of 8 a 10. Uuh… nee dus; knoflook die vers is, geeft wat mee, heeft zachte vliesjes in plaats van apart gevormde teentjes, en heeft een stukje van de groene stengel er nog aan. Misschien heb je ‘m nog nooit zo gezien. Maar zo groeien ze namelijk… (weer wat geleerd). En potverdorie als het niet waar is: in Nederland is knoflook prima te telen - en toch komt 80% van de supermarktbolletjes uit China.
In een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde zag ik eens dat de meeste supermarktknoflook minimaal 2 jaar oud is.
Een simpel rekensommetje: Na de oogst in China eerst 3 maanden drogen op het land, dan 18 maanden de vriezer in om uitlopen te voorkomen, waarna ze pas op de boot naar Nederland gaan. Dat kan makkelijker, toch? Er zijn maar een handjevol biologische knoflooktelers in Nederland die zich vaak specialiseren in verse knoflook. Tegen Chinese massaproductie van gedroogde knoflook kun je prijstechnisch toch nooit op… Maar, die vérse knoflook uit Nederland kennen wij Hollanders niet. Dus gaat deze dan weer voor driekwart naar het buitenland; Duitsland en Denemarken schijnen er wel pap van te lusten. Al dat gesjouw met vers voedsel... kan wat minder ;-)
Knoflook is zo’n beetje je beste vriend en huismiddeltje in herfstige tijden. Maak eens een potje DIY griepmiddel: snijd een paar teentjes of stukje verse knoflook zo fijn als je kan (of pers ‘m) en meng dit door een potje goede honing. Bij opkomende verkoudheid heel effectief, neem elke paar uur een theelepeltje. De honingsmaak overheerst, geen zorgen. Maar inderdaad: kauwen op een rauw teentje knoflook is nog het meest effectief. Rauwe knoflook, net als alle ui-achtigen, heeft het zwavelhoudende stofjes allicine. (vandaar de term ‘allium’, ui achtige) Dit stofje komt vrij na het kneuzen/snijden van de knoflook, maar verdwijnt goeddeels bij verhitting. Dit is ook de reden waarom je, als je voor gezondheidsredenen knoflook kiest, het beste pas vlak voor het opdienen (rauw) kan toevoegen aan de warme maaltijd.
Knoflook is een natuurlijk antibioticum dat in je spijsverteringsweg alles wat het tegen komt stevig desinfecteert, beginnend bij je keel- en mondholte. Knoflook werkt antiviraal en antibacterieel. Bij voedselvergiftiging is rauwe knoflook ook effectief, bijvoorbeeld tegen Salmonella. Verder heeft knoflook sterke bloedverdunnende eigenschappen. Een gezonde en smakelijke manier dus, om je bloeddruk te verlagen en een hoog cholesterol tegen te gaan.
Wij Hollanders zijn zuinig, ook met knoflook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden die per persoon gemiddeld 1,5 kilo knoflook per jaar eten. Wat neerkomt op zo’n 450 teentjes. Spanje is de plek waar we de helft van het jaar (als er geen verse Nederlandse verkrijgbaar is) onze knoflook vandaan halen. Het Nederlandse seizoen loopt in november op z’n eind. Geniet er dus nog even van: verse knoflook uit de polder. En: met Nederlandse verse knoflook kweek je in een handomdraai je eigen knoflook, het is niet moeilijk. In de maand november losse teentjes een paar centimeter onder de grond stoppen, en met een beetje liefde en zorg heb je volgende zomer meerdere bollen eigen verse knoflook. Elk teentje wordt een hele bol. Lekker!