Het Groene Goud... uit Flevoland

Aspergeteler Anika over haar dagelijks werk: "Ik proef elke dag even!"

Nieuws - vrijdag 1 mei 2020 - door Suzanne

Aah, knapperige, groene asperges, direct van Flevo-teler BioBoerma. Niets zo vrolijkmakend als die fiere  voorjaarsgroente! Aan de telefoon spreek ik Anika Boerma, die me vertelt hoe het in zijn werk gaat, met Groene Asperges. “Elke dag proef ik wel even, zo ’s ochtends als we aan het werk gaan,” lacht teler Anika. Als ik haar bel om 09.30 uur, heeft ze er al een ochtend 'steken' opzitten met collega’s Laura en John.“Rauw zijn groene asperges heerlijk door een salade of op een zelfgemaakte pizza, wist je dat?”

Bestel hier je biologische groene Asperges van Anika Boerma

Normaal gesproken levert het team van BioBoerma ook veel aan horeca. In menig restaurant staat (groene) Asperge deze tijd op het menu. “Dat loopt nu allemaal anders, nu de horeca deels platligt," bevestigt Anika. "Maar ik heb er vertrouwen in dat het wel goed komt. Je ziet het juist bij jullie, de groei bij Hofweb. Steeds meer mensen willen echt iets weten van hun eten. Dat kant-en-klaar voedsel, dat zijn de mensen zat.”

Waar witte asperges onder een strak bergje aarde worden geteeld, groeien de groene Asperges van BioBoerma  in de vollegrond. Gewoon, tussen het gras.

Asperges zijn meerjarige planten. “De klaver in het gras, naast de aspergebedden, levert onze planten de benodigde mineralen. In het eerste jaar van de teelt werkten we groencompost in, maar verder hebben de asperges helemaal geen bemesting nodig.” Als het voorjaar droog genoeg is, wordt er al vroeg begonnen met wieden. “Da’s een intensief karwei in de aspergeteelt: onkruid,” vertelt Anika verder. Alles wordt handmatig gewied, en dit blijft gedurende de oogstmaanden (het ‘snijden’) gebeuren.

Dat dit fiere lentegroentje ook nog eens stevig gezond is, beaamt Anika graag. Wist jij dat groene Asperges:

  • een van de eiwitrijkste groenten zijn, die we kennen?
  • sterk vochtafdrijvend werken, en daarmee helpen afvalstoffen uit de nieren weg te spoelen?
  • een hoog vitamine K gehalte hebben (goed voor calcium-opname), zo'n 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per portie?
  • en (juist) rauw hun gezonde eigenschappen goed behouden?
  •  

Nog tot eind juni volop genieten dus...

Kraakverse, biologische Groene Asperges van BioBoerma, nu volop beschikbaar.

Bestel het 'Groene Goud' hier

Nog receptinspiratie nodig, met Groene Asperges van 't seizoen? We helpen je graag!