B-keus: de B van Buitenbeentje... en van Boerenverstand

Waarom teler Jan Pieter onze hulp goed kan gebruiken

Nieuws - vrijdag 22 januari 2021 - door Suzanne

Afgekeurd! Dat kan het harde oordeel zijn van een supermarkt. Daar gaan 100 kisten Marabel aardappelen van It Griene Strân. Alleen nog goed voor de stort?

Wij houden het op B keus. De B van Bijzonder, Buitenbeentje… en van Boerenverstand ;-)

Bij Hofweb kijken we graag verder dan de buitenkant. Ja, deze oogst heeft gaatjes, door aantasting van ritnaalden, en hier en daar wat zwarte vlekjes op de schil (te wijten aan bodemschimmel Rhizoctonia deze droge zomer) Maar de smaak van deze Marabel aardappels is dik in orde! 

De 25 kisten die het meeste te lijden hadden onder de ritnaalden en de Rhizoctonia zijn al als veevoer weggegaan. Onder andere naar de koeien van de Familie Bokma, waar Hofweb weer prachtige Nylander kaas van levert. “Het zou mooi zijn om de overige 75 kisten nog zoveel mogelijk te kunnen verkopen” aldus teler Jan Pieter van It Griene Strân (rechts op de foto).

Teler een afgesproken prijs, en geen aardappels meer naar de stort. Doe jij jezelf en teler Jan Pieter ook een plezier?

Bestel je Friese aardappels met een verhaal op de site (alleen voor regio Noord!)

En, voor wie meer wil doen tegen voedselverspilling, maar niet in Friesland of Groningen woont: we steunen telers altijd wanneer een oogst anders uitpakt dan gedacht. Voedselverspilling kan flink teruggedrongen worden. Lees bijvoorbeeld hier, hoe de hagelschade courgettes van Limburgse teler Ellen een onverwacht succes werden.

Twee recepten met (Marabel) aardappels in de hoofdrol: