Weg met die voorjaarsmoeheid

Voedingscoach Myrthe: eet extra bladgroenten voor meer (voorjaars)energie

Blog -  dinsdag 4 mei 2020

Het heeft even geduurd met die lage temperaturen, maar de wereld om ons heen is nu heerlijk lentegroen. Niet alleen voor bomen en struiken maar ook voor op je bord zijn die groene blaadjes een heel goed idee. Bladgroenten zoals spinazie en sla, maar ook paksoi, raapsteeltjes, andijvie en waterkers bevatten namelijk extra veel chlorofyl, dat zit in de bladeren.

Chlorofyl wordt ook wel bladgroen of bladgroenkorrels genoemd. Zonder dit groen, geen fotosynthese. Bij fotosynthese worden zonlicht en koolstof omgezet in voedingsstoffen waar een plant door kan groeien. Zonder fotosynthese is er dus geen leven. Ook voor de mens zitten die groene kleurpigmenten bomvol levenskracht! Rauw in een salade of smoothie behoud je de meeste gezonde stoffen: daarom moet je ook bladgroenten liever niet (of te lang) verhitten. En: hoe donkerder groen de bladeren, hoe meer chorofyl je bladgroente bevat.
 

Bestel voorjaarsgroen direct van onze telers
 

De bekendste werking van chlorofyl is
dat het helpt bij het ontgiften van ons lichaam

Bladgroen heeft namelijk de eigenschap om giftige stoffen aan zich te binden (onder andere zware metalen en alcohol) en af te voeren. Ook helpt het bij de aanmaak van rode bloedcellen en kan bladgroen ervoor zorgen dat de zuurstofopname verbetert. Meer zuurstof betekent meer energie: weg met die voorjaarsmoeheid! Extra (blad)groen eten is dus goed voor je gezondheid. Maar groen dóen ook.

Vele onderzoeken wijzen namelijk uit dat mensen die zich regelmatig in een groene omgeving bevinden, zich gezonder voelen en ook gezonder zijn. Zij hebben minder last van klachten zoals depressie, diabetes en longaandoeningen. Een dagelijkse wandeling maken in het groen, zorgt aantoonbaar voor een lagere bloeddruk en minder stress.

Tijdens het lopen kun je dan ook direct wat groene blaadjes plukken voor in je maaltijd :-) Denk aan brandnetel, kleefkruid en zevenblad voor door een smoothie of in een soep. Of meng eens wat fijngesnipperd paardenbloemblad door een salade, een bitter smaakje waar je misschien even aan moet wennen - maar het extra bladgroen doet je lijf echt goed.

Twee recepten bomvol kraakvers voorjaarsgroen

Over Myrthe

Hallo, ik ben Myrthe Johansen, (47) enthousiast Hofwebber en natuurvoedingscoach. Ik blog met regelmaat over voeding en gezondheid voor Hofweb, vanuit ervaringen in mijn eigen coaching-praktijk in Lelystad. Meer over mij? www.simplifyyourlife.nl.