Plant 'm zelf in je tuin of geef er eentje kado

Koop een appelboom 
en geef 't bomenfonds een laatste zetje


Als toegift in deze Boer'n Boomweken geven wij samen met biodynamisch fruitteler Maaike het laatste zetje voor het Bomenfonds.

Als je een Santana appelboompje bestelt, uiteraard biologisch gekweekt, doneren wij nog eens €10,- per boom aan het Hofweb Bomenfonds. Uit dit fonds planten onze boeren weer bomen op hun erven en landerijen. In totaal is er inmiddels al ruim €13.500 gedoneerd tijdens de Boer’n Boomweken. Goed voor iedereen!
 

Bestel hier jouw eigen Santana Appelboom
 

Lees alles over de Boer'n Boomweken >>

 Maaike's persoonlijke boodschap en tips voor het planten en verzorgen van jouw boom:

"Alsjeblieft, een prachtige Santana appelboom!"

De Santana is een laagstam type; nu manshoog, maar hij groeit uiteindelijk, bij juist snoeien tot 3 à 3,5 meter.

Het is een ras wat goed gedijd onder biologische teeltomstandigheden. Een fruitboom verzorgen vraagt aandacht, liefde en geduld. Met voldoende water, lucht en licht zal hij groeien, en na een paar jaar als hij groot is geworden zal de boom vruchten dragen - jaar na jaar.

  • Ten eerste: Zet de boom direct na aankomst 2 dagen lang met al z’n wortels in een grote bak water zodat hij zich helemaal volzuigt.
     
  • Kies de juiste plek, liefst waar de boom de hele dag zonlicht heeft. De bloemen van de Santana zijn gevoelig voor nachtvorst in de lente. Kies een plek uit waar de warmte van het huis of schuur de boom beschutting geven.
     
  • Kruisbestuiving. Om er zeker van te zijn dat je fruit kunt oogsten heb je verschillende appelbomen nodig. Heb je zelf al andere boom: prima. Anders misschien buren of overburen. Wil je meer oogstzekerheid, plant er dan zelf een boom in de buurt, van een ander appelras voor optimale bestuiving.
     
  • Plant de boom in de aarde met de entknobbel 10 cm boven de grond. De entknobbel zit 10 cm boven de hoogste wortels en is een vergroeiing van 2 stukken hout aan elkaar.
     
  • Geef ‘m voldoende water in ‘t eerste levensjaar. Dat betekent in het begin goed vochtig houden. Daarna in de zomer alleen in hele droge periodes water geven. In de herfst en winter valt er genoeg regen en zijn de wortels goed gegroeid.
     
  • Voeding, heel belangrijk om te groeien. Een paar goeie scheppen compost helpen de boom om te groeien. Schep de compost boven op de aarde scheppen of werk evt. een beetje door de aarde.
     
  • Zet de boom vast aan een houten paal. Zo staat de boom bij veel wind stil en kunnen de fijne haarworteltjes goed groeien.
     
  • Er mag meteen gesnoeid worden direct na het planten. Knip van de zijtakjes een stukje af.(kleine zijtakjes 1 cm, grote zijtakken 5 cm) Hiermee stimuleer je de groei en het maken van vertakkingen.
     
  • In September zijn de appels lekker rijp. Het eerste jaar krijg je - helaas - nog niets :-) Het tweede jaar 1 a 2 appels. Het derde jaar misschien 5 het vierde jaar 10 en het vijfde jaar kan volop worden geplukt. De boom zal eerst groeien en daarna appels produceren. Je geduld wordt vanzelf beloond.
     

Ook een appelboom in je tuin? Klik maar snel!
 

Hartelijke voorjaarsgroet,
Van het team van de Boomgaard,

Maaike, Edwin, Olga, Tobias, Karol, Christiaan, Cosmin, Teban en Warmonderhof student Milou.