Dubbel genieten, van eigen gedopte boontjes!

De lekkerste tips en recepten met Verse Tuinbonen

Vers van ’t land - vrijdag 25 juni 2021 - door Suzanne

Jonge Tuinboontjes, da's pure liefde op je bord. En verdomd als het niet waar is: bijna puur, smaakt (als altijd?) het best. Wat citroen erbij, een harde (geiten)kaas, eventueel spekjes, en róóm, hmmm… Met nieuwe Aardappels, of verse pasta. Maak af met wat gesnipperde Salie, of verse munt, yes! Onderaan delen we de lekkerste recepten met je!
 

Al trek gekregen? Bestel hier Verse Tuinboontjes :-)


Zoals zoveel prachtige seizoensgroenten zijn tuinbonen te kwetsbaar voor groothandel en supermarkt. En het seizoen is maar kort: van half juni tot eind juli, hooguit begin augustus. Nu genieten dus, van dit zomerse boontje, direct van onze biologische teler Ellen!

Tuinbonen, zoveel heb
je nodig en zo bereid je ze


Even een klusje natuurlijk, maar je eigen boontjes doppen heeft z'n charme, en is ook leuk om te doen met kinderen. Neem 500 tot 750 gram per persoon aan ruw gewicht, en trommel evt. enige gezinsleden op om te helpen. In de forse viltachtige peul zitten meestal 4-5 zaden, dat zijn de eetbare tuinboontjes. Snijd om ze te doppen met je nagels over de zijnaad van de dikke peul, en wip de boontjes eruit. Teler Ellen demonstreert het hier :-)

Na het doppen blijft er zo’n 200 gram boontjes over per persoon. Blancheer of stoom de boontjes in enkele minuten gaar. Langer dan 5 min. is niet nodig en gaat ten koste van de smaak. Proef er ééntje uit de pan - en bedwing jezelf om de rest tot de maaltijd te bewaren... Verse peulen van Tuinbonen bewaar je overigens maximaal een dag of 3 in een papieren of plastic zak, in je groentelade. Wedden, dat ze dan al op zijn!
 

Dubbeldoppen, voor de
liefhebber en bij oudere bonen


Het befaamde dúbbeldoppen (nog een keer het velletje eraf halen, waardoor je een donkerder groen, kleiner boontje overhoudt) is niet nodig... Hoewel sommige koks erbij zweren. In ieder geval leuk om eens het verschil te proeven.

Maar soms is het wel aan te raden, metname bij dikkere, oudere peulen kan het de moeite zijn om te dubbeldoppen, het buitenste schilletje wordt dan wat taaier. Een beetje gefrunnik aan de buitenste schil van gedopte tuinbonen, en je wipt het binnenste donkergroene boontje er zo uit. Let op: je houdt dan natuurlijk (nog) minder over van het ruwe gewicht.
 

Hier vind je Tuinbonen direct van onze teler