"Know your onions"

Uien saai? Niet deze verse zomersoorten...

 

Productnieuws - woe 8 juli 2020 - door Suzanne

De krachtige smaak van nieuwe Uien: het kan je versteld doen staan. Verse zomeruien verdienen het om te stralen, als hoofdingrediënt van een maaltijd. Zo komt die ‘doodgewone’ ui ineens in het middelpunt van onze aandacht. Perfect moment om deze week je vakantiegevoel de vrije loop te laten, met een klassieke Franse uiensoep bijvoorbeeld...

Bestel hier onze vele soorten Verse Zomeruien

Wat maakt Zomeruien zo speciaal?

  • Sommige soorten hebben nog dat mooie loof aan de top, dat ook heerlijk bruikbaar is (wat grover, maar even bruikbaar als het loof van Lente-ui; snipperen over een salade, of een stevige kruidenboter van maken)
  • Verse uien zijn extra sappig, dat zorgt voor die stevige geur
  • ….en ze zijn een stuk krachtiger van smaak dan bewaaruien

Zó bewaar je verse uien, en: waarom huil je ook alweer bij het snijden?

Gebruik je uien mét loof het eerst: het blad verdroogt snel. Verse uien zonder loof zijn in de koelkast zo’n dag of vijf te bewaren. Langer dan dat, en ze kunnen gaan schimmelen. In de koudere maanden van het jaar zijn er andere soorten beschikbaar die zich meer lenen voor lange bewaring, in een kelder of in zo’n mooie aardewerken pot op je keukentafel - die ken je van de bekende kilo’s in een ‘netje’. Heel andere koek dan verse zomeruien dus! Verse uien bevatten relatief veel vitamines B en C. Ze zijn een bron van mineralen als calcium, fosfor, magnesium, koper, ijzer en zink.

Als je uien snijdt, worden de cellen ook stukgesneden. Hierdoor komt een zwavelachtig stofje vrij. Per soort verschilt de hoeveelheid die vrijkomt: bij verse uien eerder meer, omdat ze zo sappig zijn. Wanneer dit prikkelende gas in contact komt met je ogen, reageert het met je oogvocht en vormt dat samen een soort prikkelend gas dat de zenuweinden van je oog irriteert. Dit maakt dat veel mensen tranen in hun ogen krijgen, om je ogen te ‘spoelen’ tegen dit stofje. Overvloedige tranen zijn te voorkomen zijn door uien in de koelkast te bewaren. Enne, niet in je ogen wrijven met uien-handen! :-)

Bestel hier volop Verse Zomeruien

Volg je neus naar het uiensoep-recept