Niks mis met dat groentje...

Waarom een biologische groene Citroen niet onrijp is, maar juist precies zoals 'ie moet zijn

Productnieuws - woe 16 sept 2020 - door Suzanne

Ken jij ze ook, groene Citroenen? ‘Niet rijp!’ was mijn eerste reactie, toen ik er deze week één in mijn Hofweb-krat had. Nee hoor, ik kon mezelf op de vingers tikken. Groen is prima!

Er zijn drie verschillende oogstperiodes in Spanje en Italie, waar de meeste van onze Citroenen groeien. Dat levert verschillende types op: van knalgeel tot lichtgroen.

De 'Primofiori' (later in de herfst geoogst) zijn de meest klassieke, felgele exemplaren. Die hebben dan in de herfst wat koude nachten gehad, en ontwikkelen juist dáárdoor het mooiste geel. Verder heb je nog ‘Bianchetti’ die echt licht geel van kleur is. En ook, tadáá: de ‘Verdelli’: een lichtgroene citroen die in de zomer in Italië en Spanje geoogst wordt. Omdat hij dus niet aan de boom gehangen heeft in de herfst en winter, maar onder de volle zomerzon geoogst wordt. Grappig he?

Minder grappig is dat niet-biologische teelt z’n groene citroenen dusdanig nabehandeld na de pluk, dat het gele kleurtje alsnog ontstaat. Dat gebeurt met ethyleen, een narijpingshormoon dat fruit ook zelf ‘uitstoot’. Maar: waarom zou je? 

Laten we ons eten waarderen zoals het is, en citroenen nemen zoals ze zijn - meestal geel, soms lichtgroen...

En de schil zelf? Ook hier laat de biologische teelt het product in z'n waarde. Geen 'waslaagje' na de pluk of chemische bestrijdingsmiddelen bij de teelt. Dus je kunt de citroenrasp met een gerust hart in allerlei gerechten gebruiken, we hebben ons weer lekker laten inspireren!
 

Bestel onze Groen-Gele Citroenen hier

Hier een paar recepten met een belangrijke rol voor de (groene) Citroen