Kip zonder Kopzorgen

Waarom biologische en bio-dynamische eieren het verschil maken

The Story Behind - 2 maart 2021 - door Suzanne

Dat een ‘scharrel’kip maar weinig te scharrelen heeft, is de meeste mensen anno 2021 wel bekend. Een, twee of drie sterren, in ronde doosjes, bruin of wit - er schijnen wel 20 soorten eieren in de schappen te staan. Toch verschillen ze wezenlijk: in dierenwelzijn en leefomstandigheden voor de kip, in smaak en gezondheid.

Helaas ontkomen ook onze biologische kleinschalige kippenboeren niet aan de nationale ophokplicht. Het haalt al nauwelijks het nieuws meer, maar vogelgriep heerst toch echt, naast dat andere virus waar we dagelijks over horen. Die heerlijke vrije buitenruimte moeten onze kippen dus tijdelijk missen. Wat onderscheidt biologische eieren dan van ‘gewone' eieren uit de supermarkt?

Bestel hier verse Biologische Eieren uit jouw regio

De vijf zekerheden van onze biologische eitjes:

 • Biologische en bio-dynamische kippen hebben de meeste ruimte: in hun binnenverblijven en in de buitenruimte (als ze weer mogen…)
   
 • Het voer dat de dieren eten is strikt biologisch: geen genetisch gemanipuleerde soja uit verre landen, maar granen en groenvoer. Liefst lokaal: bij bio-dynamisch bedrijf GAOS eten de kippen gras van eigen akker.
   
 • Onze legkippen houden hun snavels intact - zodat ze hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. Alleen in stressvolle situaties zoals teveel dieren op een klein oppervlak, gaan kippen in elkaars veren pikken.
   
 • Haantjes horen er ook bij, voor het natuurlijk evenwicht. De hanen in een biodynamische stal houden de dames in het gareel, en beschermen ze bijvoorbeeld tegen roofvogels als ze buiten lopen. Bij de Lankerenhof bijvoorbeeld worden ook haantjes grootgebracht als volwaardig mannelijk tegenhanger van de soepkip - een bestaan dat vele hanen-kuikentjes niet gegeven is.
   
 • In de binnenverblijven wordt bedding of strooisel gebruikt - stro of zaagsel - zodat de kippen zich kunnen nestelen op een zachte ondergrond.

Dus tik deze Pasen een eitje uit een extra warm nest!

En - wat geldt voor mensen, geldt ook voor onze dieren - hopelijk snel weer in alle vrijheid lekker naar buiten!