Artisjokkenpasta met Citroen en Room

Artisjokkenpasta met Citroen en Room

Omschrijving

Artisjokken exotisch? Nee hoor :-) Gewoon uit de klei, van onze biologische telers bij GAOS. Wel een bijzonder verhaal, want landelijk zijn de telers zijn op één hand te tellen. En een echt seizoensproduct: een teken dat de zomer is aangebroken! Lees hier meer over Artisjokken direct van de teler. 

Koken en receptuur: Marie Sophie Wigbers
Fotografie bij de boer: Mees vd Ekart

Bereidingswijze

  1. Artisjokken schoonmaken lijkt een lastig klusje, maar valt wel mee. Je haalt de buitenste, harde schubjes van de artisjokken. Je schilt de steel (dat is een verlengstuk van het hart). Vervolgens halveer je de artisjok en verwijder je het harige gedeelte, wat de bloem wordt als de artisjok doorgroeit. Dan snijd je de helften nog een keer door, tot je kwarten hebt.
     
  2. Kook de kwarten artisjok in 30 minuten in gezouten water.
     
  3. Giet ze af en hussel ze om in een beetje olie.
     
  4. Grill de artisjokken op de snijkanten tot ze een mooie grillstreep hebben.
     
  5. Kook ondertussen de tagliatelle gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
     
  6. Snipper de knoflook en sjalot.
     
  7. Verhit een klontje roomboter of een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en sjalot in drie minuten glazig. Voeg de citroensap, witte wijn en slagroom toe en laat tot de helft inkoken. Schep de tagliatelle door de saus. Maak af met wat parmezaan.
     
  8. Schep de tagliatelle in vier diepe borden. Verdeel er de waterkers over en leg de artisjokken erop.