Ayurvedische Gekruide Rijst

Ayurvedische Gekruide Rijst

Omschrijving

Gastblogger en kookdocent Marianne biedt ons een inkijkje in de Ayurvedische keuken, die zij al tientallen jaren beoefent. In dit blog geeft ze je de beste beginnerstips, en ontwikkelde vier Ayurvedische recepten speciaal voor Hofweb. 

"In de Vedische keuken koken we het liefst met biologische basmatirijst. Basmatirijst behoort, net als zilvervliesrijst, tot de langzame, gezonde koolhydraten. Leer hier de magie van het maken van een perfecte rijst die ook nog eens verfijnd gekruid is met diverse specerijen."

Recept: Marianne van den Heuvel i.s.m Rada's Kookstudio
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

NB als hoofdmaaltijd (naast groente en eiwitten) is dit voldoende voor 4 personen. De Ayurvedische keuken gaat uit van een samenhang tussen verschillende gerechten in een menu. Kijk hier voor meer Ayurvedische receptinspiratie!

Bereidingswijze

  1. Verhit de kokosolie of ghi, draai de vlam laag en bak er de stukjes Spaanse peper en het komijnzaad in. Als het komijnzaad bruin begint te worden, voeg je het kaneelstokje, de gember en de kardemonpeulen toe.
     
  2. Roer alles een keer door en strooi de rijst erbij, terwijl je blijft roeren.
     
  3. Giet het hete water bij de rijst, voeg het zout toe, breng het water weer aan de kook, leg een goed sluitend deksel op de pan en draai de vlam zo laag mogelijk en het liefst met een vlamverdeler tussen de pan en het vuur.
     
  4. Laat de rijst zonder ooit te roeren 15 minuten koken, totdat al het water opgenomen is en de rijst bijna gaar is.
     
  5. Draai de vlam uit en laat de rijst nog 5-10 minuten staan.
     
  6. Verwijder het kaneelstokje en meng met een vork voorzichtig de fijngesneden koriander of peterselie door de rijst.
     

Variatietip: Voeg na 15 minuten 100 g doperwtjes toe.