Marianne van KOKOKITCHEN is al jaren chef voor retraites en geeft door 't land kooklessen, in samenwerking met Rada's Kookstudio. Ze laat zich inspireren door de Ayurvedische keuken én door biologische seizoensgroenten. Hoogste tijd voor een introductie in de Vedische keuken.
“De Vedische, authentieke keuken van India, is van nature volkomen vegetarisch en is gebaseerd op de principes van Ayurveda, de Indiase gezondheidsleer. Bijna alle gerechten zijn ook heel gemakkelijk veganistisch te maken en de meeste zijn glutenvrij. Daarmee is de Vedische keuken ideaal voor restaurants, groepen, catering en je eigen gezin.
De Vedische keuken is zoveel meer dan een verzameling recepten. Een maaltijd bestaat uit een combinatie van gerechten waarin alle voedingsstoffen voorkomen die je nodig hebt plus alle zes smaken (zout, zuur, scherp, bitter, zoet en wrang). Als alle smaken in een maaltijd vertegenwoordigd zijn, geeft dat een totaal voldaan en blij gevoel."
Kruiden en specerijen zoals gember, kurkuma, fenegriek en komijn spelen een cruciale rol in een Vedische maaltijd. Door die op de juiste wijze te combineren met verse biologische seizoensgroenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, goede vetten en eventueel een beetje zuivel creëer je de magie! Bovendien maken ze het eten licht verteerbaar en hebben ze elk hun geneeskrachtige werking.
"Veel mensen denken dat Vedisch koken ingewikkeld is of veel werk, maar dat valt ontzettend mee. Je kunt het voor je dagelijkse maaltijd heel simpel houden. Een maaltijd met een groentegerecht, rijst, dahl en een lekkere chutney is al helemaal compleet. Maar je kunt ook een feestmaal maken van wel 9 kleinere gerechten. Dat is het leuke: je kunt eindeloos variëren."
"Bijzonder dat er een keuken is die al zó oud is (minimaal 3000 jaar) en precies past in de tijd waarin we nu leven, een tijd waarin we steeds meer overgaan van dierlijke naar plantaardige eiwitten.
In de Vedische keuken worden de basisprincipes van Ayurveda toegepast. Je kunt dit nog verdiepen door te gaan koken op een manier waardoor je de elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) in je lichaam balanceert. Dit heet koken naar constitutie, of koken volgens de dosha’s (vata, pitta, kapha).
Daar vertel ik graag in een vólgend blog meer over. Voor nu: veel plezier met deze intro in de Ayurveda!