Ayurvedische Gouden Pompoensoep (vegan)

Ayurvedische Gouden Pompoensoep (vegan)

Omschrijving

Deze 'gouden' pompoensoep geeft je een (voor)proefje van de Ayurvedische keuken. Gastblogger en kookdocent Marianne schreef speciaal voor Hofweb een introductie in deze bijzondere kook- en leefstijl. Lees Marianne's tips in haar blog over ayurvedisch koken.

Deze pompoensoep heeft een basis van mungbonen - mungbonen nemen een speciale plaats in binnen de Ayurvedische keuken. Marianne vertelt: "Vooral bekend van de taugé, dat zijn gekiemde mungbonen. Gerechten met mungbonen zitten boordevol eiwitten, vezels en vitaminen. Van mungbonen krijg je lang en gelijkmatig energie en ze staan in Ayurveda bekend om hun reinigende werking."

Recept: Marianne van den Heuvel i.s.m Rada's Kookstudio
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Giet de geweekte mungbonen af in een zeef. Zet ze onder koud of lauw water en was ze goed. Weer afgieten.
     
  2. Verhit 1 eetlepel ghi of kokosolie in een pan en voeg de gember, fijngesneden groene peper (desgewenst), laurierblaadje, kurkuma en daarna de mungbonen en 750 ml water toe.
     
  3. Breng alles onder af en toe roeren aan de kook. Draai dan de vlam laag en laat de mungbonen koken tot hij zacht en helemaal gaar is. Dit duurt ongeveer een ½ uur.
     
  4. Verwijder het laurierblaadje en voeg het zout toe. Maal de mungbonen en pompoen met een staafmixer tot een gladde, romige soep. Voeg het citroen- of limoensap en desgewenst extra (heet) water toe (afhankelijk van de dikte die je wenst).
     
  5. Verhit in een steelpannetje ½ eetlepel ghi of kokosolie. Draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes. Daarna: deksel op de pan en pan van het vuur.
     
  6. Voeg van het vuur de komijnzaadjes, de gemalen fenegriek, de asafoetida of het gemalen venkelzaad en de zwarte peper toe.
     
  7. Giet alle kruiden na 1-2 seconden bij de soep, samen met de palmsuiker. Geef de kruiden een paar minuten de tijd om in de soep te zakken.
     
  8. Houd een beetje verse koriander of peterselie apart voor de garnering en roer de rest door de soep. Kijk of er nog meer zout, limoensap of zwarte peper nodig is.