Gehaktbrood met Pompoen

Gehaktbrood met Pompoen

Omschrijving

'Meatloaf' is een traditioneel Amerikaans boerengerecht, al generaties lang basisvoedsel voor harde werkers :-) Bij meatloaf wordt rundergehakt met allerlei ingrediënten vermengd om er een rijke, voedzame warme maaltijd van te maken. Wij kozen naast het gehakt van GAOS, de groene pompoen - van hetzelfde erf als basis - gehaktbroodje kringloop!

Perfect voorbeeld van biodynamische kringlooplandbouw... De runderen die bij Ellen, Jos en Klaas-Jan van GAOS grazen, krijgen namelijk 's winters op stal ook groenteresten van het land. Pompoenen bijvoorbeeld, die na de oogst op het land zijn blijven liggen. En de mest van de runderen? Die gaat weer op het land, om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren voor... juist: onder andere de pompoenen!

Lees hier meer over de bijzondere Gasconne runderen van Ellen, Jos en Klaas-Jan.

Recept, koken en fotografie: Marie Sophie en Mees van Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
     
  2. Snijd de pompoen in blokjes en doe in een steelpannetje met een laagje water en een snuf zout. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten gaar.
     
  3. Hak ondertussen de gember en de rode ui fijn, meng door het gehakt met het ei, de helft van de chilisaus en de bloem. Breng op smaak met peper en zout.
     
  4. Vet een cakevorm in met wat olie en verdeel het gehakt over de bodem en druk goed aan.
     
  5. Giet de pompoenblokjes af en meng met de specerijen en de rest van de chilisaus. Verdeel over het gehaktbrood en bestrooi met het sesamzaad.
     
  6. Bak het gehaktbrood in 30 minuten gaar in de oven.
     
  7. Hak ondertussen de bosui fijn.
     
  8. Bestrooi het gehaktbrood uit de oven met de bosui.

Tip: Houd je wat over van het gehaktbrood? De volgende dag ook nog lekker!