Myrthe's Fleurige Huzarensalade met eetbare Bloemen

Myrthe's Fleurige Huzarensalade met eetbare Bloemen

Omschrijving

Huzarensalade is helemaal niet moeilijk om te maken, maar het vraagt wel even wat aandacht, mede omdat je de aardappels een dag van te voren moet koken, om te profiteren van resistent zetmeel (lees ook mijn blog over het tuintje in je buik en de invloed van resistent zetmeel), maar ik beloof je; het is de zeker moeite waard!

Afgelopen voorjaar ('25) spoorden we onze klanten aan om massaal eetbare bloemen te zaaien; zonnige Goudsbloem, knaloranje Oost-Indische kers en hemelsblauw Komkommerkruid.

Mocht je toen mee hebben gezaaid, dan is het nu vast een wilde weelde in je tuin, terras of balkon. Hoogste tijd om te oogsten, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Naast dat eetbare bloemen een verrijking zijn voor je tuin insecten, zijn ze ook nog eens streling voor je ogen en lijf als je ze in en op recepten verwerkt.

Myrthe schreef een blog over de helende kracht van bloemen en verblijd ons met dit bijpassende fleurige recept.

Bereidingswijze

  1. Kook de ongeschilde aardappels beetgaar (het ligt aan het formaat en soort aardappels hoe lang dit duurt (ga uit van 15-30 min).

  2. Laat de aardappels afkoelen, doe ze in een schaal en zet ze afgedekt in de koelkast tot gebruik (minimaal 12 uur).

  3. Ontvel de aardappels eventueel de volgende dag en snijd ze in kleine blokjes, doe dit ook met de paprika en augurken.

  4. Snijd de spitskool in kleine stukjes (eventueel met behulp van de keukenmachine).

  5. Hak de bosui in kleine ringetjes en de kruiden fijn.

  6. Meng in een kom de kwark met de mayonaise en een flinke snuf peper (en wat zout).

  7. Doe alles in een grote kom en meng voorzichtig.

  8. Strooi de bloemen van komkommerkruid, in stukjes gescheurde oostindische kers, bloemblaadjes van goudsbloem en andere eetbare bloemen naar keuze op de salade. Houd wat bloemen achter om de salade te decoreren. Meng de eetbare bloemen voorzichtig door de salade. Zet koud weg tot gebruik.

  9. Decoreer de salade met de achtergehouden bloemen voor het opdienen.