Afgelopen voorjaar schreef ik een blog over het zaaien van eetbare bloemen; zonnige goudsbloem, knaloranje Oost-Indische kers en hemelsblauw komkommerkruid. Mocht je toen gezaaid hebben, dan is het nu vast een wilde weelde!
Maar misschien zijn er ook nog wel andere eetbare bloemen in de tuin opgekomen. De meeste kennen de toepassing van bloemen wel voor uitwendig gebruik, denk aan calendula zalf (gemaakt van goudsbloemen) die een verzachtende, ontstekingsremmende en helende werking op de huid heeft. Of de geur van lavendelolie vanwege de rustgevende en kalmerende werking. Maar goudsbloem en lavendel kun je ook eten (of drinken, denk aan thee), ze hebben dan dezelfde werking van binnenuit.
Oost-Indische kers: lijkt qua werking wel wat op de goudsbloem, ontsmettend en ontstekingsremmend. Wanneer je nog nooit een bloem van een Oost-Indische kers hebt geproefd, raad ik je aan dat eens met veel aandacht te doen. De eerste keer dat ik dit deed viel ik van de ene in de andere verbazing. De fluweelzachte bloem, zoete nectar in het hart en daarna een pittige, peperige smaakbeleving. De blaadjes kun je trouwens ook eten, meng ze lekker door een salade.
Borage, oftewel komkommerkruid, heeft stervormige bloemen. De harige bladeren van de komkommerplant werden vroeger als een soort spinazie gegeten. Tegenwoordig gebruiken we de hemelsblauwe stervormige bloemetjes vooral decoratief in het eten en wordt uit de zaden essentiële olie voor voedingssupplementen gewonnen. Borage olie is rijk aan gammalinoleenzuur, een omega 6 vetzuur dat nauwelijks in onze voeding voorkomt. GLA ondersteunt o.a. de gezondheid van de huid, bloedvaten, gewrichten en botten.
Buiten de goudsbloem, Oost-Indische kers en komkommerkruid zijn er nog talloze bloemen die je kunt eten. Kijk bijvoorbeeld eens in het gazon, wellicht groeien daar madeliefjes. De Latijnse naam is Bellis perennis wat letterlijk ‘alle jaren mooi’ betekent.
Madeliefjes werken o.a. bloedzuiverend en ondersteunen huid en lever. En wat dacht je van paardenbloemen, viooltjes, rozen, korenbloemen, daglelies, bieslookbloemen, kaasjeskruid en klaverbloemen?
Stuk voor stuk bloemen met bijzondere eigenschappen. Er zijn hele smaakvolle bloemen zoals Oost-Indische kers, maar ook bloemen die wat bitter smaken zoals lavendel. De bloemblaadjes van borage, goudsbloem, korenbloem en rozen zijn heel toegankelijk. Pluk, proef en pas toe :).
Je vrolijkt je maaltijd er makkelijk mee op. Maak bijvoorbeeld een salade en strooi er een handvol bloemen (of bloemblaadjes) overheen voor het opdienen. Serveer je kopje soep met een mooie bloem. Maak ijsblokjes met bloemen voor een verrassende twist in je drankje. Of maak waterijsjes (van vlierbloesemsiroop) en bloemen.
Door een half pakje boter te mengen met een teentje geperste knoflook, een snufje zout, peper en flink wat bloemblaadjes is verschillende kleuren maak je prachtige bloemenboter. Dat is hier een hit bij ieder zomers etentje. De bloemen van Oost-indische kers kun je ook vullen met wat roomkaas als feestelijk borrelhapje. Kortom, je kunt alles opfleuren met eetbare bloemen.
Wens je veel plukgeluk!
Groene groet,
Myrthe