Myrthe's Groentetaart met eetbare Bloemen

Myrthe's Groentetaart met eetbare Bloemen

Omschrijving

Afgelopen voorjaar ('25) spoorden we onze klanten aan om massaal eetbare bloemen te zaaien; zonnige Goudsbloem, knaloranje Oost-Indische kers en hemelsblauw Komkommerkruid.

Mocht je toen mee hebben gezaaid, dan is het nu vast een wilde weelde in je tuin, terras of balkon. Hoogste tijd om te oogsten, mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Naast dat eetbare bloemen een verrijking zijn voor je tuin insecten, zijn ze ook nog eens streling voor je ogen en lijf als je ze in en op recepten verwerkt.

Myrthe schreef een blog over de helende kracht van bloemen en verblijd ons met dit bijpassende fleurige recept.

Bereidingswijze

  1. Verdeel de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd in blokjes. Stoom de broccoli 5 minuten. Zet weg.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)

  3. Schil de zoete aardappel en snijd in dunne plakjes (kan ook makkelijk met de keukenmachine of mandoline). Doe ze in een kom en besprenkel met wat olijfolie, schud om.

  4. Bekleed een taartvorm (diameter 26 cm) met bakpapier en verdeel de zoeteaardappelplakjes dakpansgewijs over de bodem en zijkant zodat je een taart bodem krijgt. Dit hoeft niet heel netjes, het is niet erg als er wat dubbeling ontstaat en het randje is best lastig, een opstaand randje is al genoeg.

  5. Zet de bodem in de oven en bak 10 minuten voor. Haal de bodem uit de oven.

  6. Zet de oven terug op 170 graden.

  7. Snipper ondertussen de ui en knoflook, snijd de prei in halve dunne ringen.

  8. Verwarm wat olijfolie in een hapjespan en fruit ui, knoflook en prei zachtjes zo´n 5 minuten.

  9. Snijd de courgette in blokjes. Voeg na 5 minuten toe aan het ui, prei, knoflookmengsel. Bak nog een paar minuten mee.

  10. Hak de gedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg samen met de broccoli toe. Schep goed om en haal de pan van het vuur.

  11. Neem een hand eetbare bloemen (bloemblaadjes van goudsbloem, bloemetjes van komkommerkruid en gescheurde bloemen van oostindische kers) hak eventueel wat bieslook en meng alles voorzichtig door het mengsel.

  12. Verdeel de vulling over de zoete aardappelbodem.

  13. Doe de cottagecheese met de eieren in een grote kom. Voeg een snuf zout en wat versgemalen peper toe. Klop met de garde of mixer tot een luchtig mengsel.

  14. Giet het mengsel gelijkmatig over de vulling.

  15. Zet de taart in de oven en bak in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

  16. Decoreer de taart naar hartelust met de overgebleven bloemen. Serveer met een groene salade.