Myrthe's Gefermenteerde Zomergroenten

Myrthe's Gefermenteerde Zomergroenten

Omschrijving

Myrthe: "Van alle inmaakmethode's is fermenteren mijn favoriet."

Zomergroentes laten zich heel goed fermenteren. Het ziet er niet alleen 'rijk' uit in zo'n pot, het smaakt ook nog eens erg lekker bij de lunch of als 'pickle' bij de warme maaltijd. Bovendien zijn gefermenteerde groentes ook nog eens erg gezond!

Nadat je deze hebt gemaakt, zet je ze een weekje weg in de keuken (staat mooi!), waarna je ze verder bewaard in de koelkast.

Nadeel: je moet dus een weekje wachten :-)

Natuurvoedingscoach Myrthe Johansen schreef ook een blog over 'Zomer vangen in een potje'; zó makkelijk, lekker én gezond!

Bereidingswijze

Bereiden

  1. Verdeel de bloemkool in roosjes.

  2. Ontdoe de paprika van zaadlijst en snijd de halve paprika in reepjes.

  3. Halveer de venkel, verwijder de stugge onderkant en snijd in dunne reepjes. Leg het (eventuele) groen even apart.

  4. Snijd de knol doormidden en vervolgens in blokjes.

  5. Halveer de peper.

  6. Hak de worteltjes in plakjes.

  7. Zet een pot op de weegschaal, zet de weegschaal op 0.

  8. Vul de pot vervolgens met de helft van de groenten tot bijna bovenaan.

  9. Giet er water bij en lees het gewicht af van de weegschaal.

  10. Bereken 2% zout.

  11. Giet het water weer af in een mengbeker, voeg de 2% zout toe en roer tot het zout is opgelost.

  12. Voeg het zoute water dan weer toe een de groenten. Zorg dat alle groenten onder water zijn. Wanneer het gaat drijven kun je het verzwaren met een gewichtje (zie blog).

  13. Sluit de pot en zet gedurende een week weg, uit de zon maar in het zicht. Zet de pot in een diep bord of schaaltje mocht er vocht uit de pot lekken.

  14. Doe hetzelfde voor de tweede pot.

  15. Zet de potten na een week in de koelkast en geniet ervan! Lekker als hapje bij de lunch of als ´pickle´ bij de maaltijd.