Huis gemaakte Granola (basis recept)

Huis gemaakte Granola (basis recept)

Omschrijving

Recept en foto: Lambertus

Granola, volgens menig foodblogger geeft die ene variant nóg meer boost aan ‘jouw dag’ dan de andere. Als groentje in deze wereld ben ik er vandaag maar eens lekker onbevangen in gedoken.

Granola is Engels voor (crunchy) muesli. Tegenwoordig geassocieerd met oergezonde huis gemaakte superfood muesli. Tips en advies over de juiste granen, noten, zaden en hippe exotische vruchten vliegen je op ‘t web dan ook om de oren.
Het idee mijn eigen favoriete muesli samen te stellen is om te beginnen bevredigend genoeg, de lat maar niet al te hoog zeg maar... Ik moet gelijk bekennen… het mengen van die prachtige, pure producten is al een feest op zich en geeft een ontzettend rijk gevoel.
Na wat ge-google heb ik Rens en Jamie maar eens lekker door elkaar gehutseld en zowaar een eigen versie gebrouwen. Oven aan, iedere 10 minuten omscheppen… oohh, die geur... Resultaat? Ver-rek-te lekker!
 
Combineer met je favoriete yoghurt of kwark of veganistische zuivel, kan ook natuurlijk. Granola past namelijk uitstekend in een zowel een veganistische leefstijl.

Bekijk ook het Granola recept met Sinaasappel.

Ingrediënt tips: Uiteraard kun je eindeloos variëren met noten, granen en vlokken, zuidvruchten, zaden. Al dan niet bekend staand als superfood.
Havermout kun je prima vervangen door speltvlokken, tarwevlokken, vierkoren- of zevenkorenvlokken, rijst vlokken, etc.
Noten idem dito, kies je favoriet(en). Walnoten, pecannoten, amandelen, gemengde noten, etc.
Zaden en pitjes, de keuze is reuze! Maanzaad, lijnzaad, hennepzaadjes, chia zaadjes, etc. Varieer naar hartelust!
Zuidvruchten en exoten als gijobessen, cranberries, abrikozen, dadels, gedroogde banaantjes kun je ook oneindig mee variëren.

Aan de slag!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden, niet hoger, anders kan het verbranden.
     
  2. Hak de noten fijn met een groot mes en meng alle droge producten goed door elkaar. 
    Tip: Heb je liever niet dat bepaalde producten geroosterd worden, geen probleem. Voeg ze na afkoelen alsnog toe of later natuurlijk, voordat je het gaat op eten.
     
  3. Rasp de schil van de sinaasappel heel fijn. (mocht je hier niet van houden, gewoon weg laten natuurlijk, maar voor de Granola met Yoghurt & Sinaasappel is het in ieder geval erg lekker!)
     
  4. Meng nu de rasp van de sinaasappel en 5 eetlepels agave - of ahornsiroop erdoorheen.
     
  5. Verdeel over een bakblik op bakpapier en schuif voor 30 minuten de oven in. Om de 10 minuten haal je het er even uit en schep je Granola goed om. Heb je het gevoel dat de Granola na 20 minuten bruin genoeg is geroosterd, volg je gevoel en haal het eruit. Als het afkoelt, wordt het nog krokanter.  Dus laat je niet verleiden om het te lang in de oven te laten staan voor meer crunch. Gebeurt vanzelf dus :-)
     
  6. Bewaar na afkoelen in een lucht dichte (weck) pot.
     
  7. Serveertips: Heerlijk als ontbijt of lunch met je favoriete zuivel of vegadrinks/zuivel. Meng er fruit van het seizoen door. Ook verrukkelijk met ijs!