Kippensoep (van de haan) - met Citroen en Orzo

Kippensoep (van de haan) - met Citroen en Orzo

Omschrijving

Kippensoep, maar dan van de haan: eerlijk is eerlijk...

Want waar kippen zijn, horen ook hanen. Voor het natuurlijk evenwicht: enkele hanen in een kippenstal houden de dames in het gareel, en beschermen ze bijvoorbeeld tegen roofvogels als ze buiten lopen. Bij de Lankerenhof bijvoorbeeld worden haantjes grootgebracht als volwaardig mannelijk tegenhanger van de soepkip - een bestaan dat vele hanen-kuikentjes niet gegeven is. Lees meer over het haantje, en zijn rol als voorloper van onze veranderende landbouw.

De haantjes groeien langzaam, krijgen veel beweging en krijgen biologisch voer. Als de haantjes worden geslacht zijn ze over het algemeen ook kleiner dan de vleeskippen maar hebben steviger vlees met een volle smaak. Probeer ze eens, in deze eerlijke, heerlijke kippen... pardon - haantjessoep. Uiteraard ook te maken met kip :-)

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Snijd één van de uien in parten, en 1 prei, 3 stengels bleekselderij met blad en een winterwortel in grove stukken. Doe de grof gesneden groenten met de haan/kip in een grote soeppan en voeg 2,5 liter water, zout en peper toe.
     
  2. Kook de haan/kip en groenten met de deksel op de pan in 2 uur gaar.
     
  3. Haal na twee uur de haan of kip uit de pan en zeef de groenten en peperkorrels uit de bouillon. Doe de bouillon terug in de pan en kook hem nog wat meer in.
     
  4. Pluk ondertussen het vlees van het kippenkarkas. Snijd de tweede ui in kleine blokjes, de prei in dunne ringen, de stengels bleekselderij en wortel in dunne plakjes. Voeg de groenten en de kip toe met de orzo en kook nog 7 minuten door.
     
  5. Rasp de schil van de citroen en voeg tenslotte toe met het sap. Maak de soep af met grof gesneden bladselderij.