Hooikist Stoof met Pompoen, Broccoli, Shii-take en Linzen

Hooikist Stoof met Pompoen, Broccoli, Shii-take en Linzen

Omschrijving

De hooikist heeft gistermiddag wederom zijn werk uitstekend gedaan, nadat ik het gerecht kort aan de kook had gebracht en wij naar een verjaardag zijn getogen. Bij terugkomst snel kijken en het goed gegaarde, heerlijk ruikende kadootje (ja, zo voelt een hooikist...) uitgepakt!

De pompoen die ik in dit gerecht gebruik is de groene variant. Groene pompoenen zijn namelijk minstens zo lekker als oranje. Maar ja, die kleur hè... daarmee insinueert ie blijkbaar dat ie niet rijp. De klant pruimt ze ook niet, want ze verkopen doorgaans voor geen meter. Maar niets is minder waar! Ze zijn zelfs zoeter van smaak dan de oranje. Dit eenpansgerecht valt trouwens ook bij kinderen goed in de smaak! (ervaringsdingetje).

Geen hooikist? Stop 'm in bed met de dekens erover heen. Extra tip; doe dit voor 't slapen gaan; lekker wárm! :-) Je kunt ook een stoffen hooikist kopen. Bijvoorbeeld een Hooimadam of Ecostoof.

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van dit hooikist gerecht? Klik hier >>

Bereidingswijze

  1. Maak de milde curry. Meng:

    - 50 ml olijfolie,
    - de groene peper zonder zaadlijsten,
    - 1 eetlepel kerrie kruiden,
    - 1 eetlepel Mexicaanse kruiden,
    - 1 theelepel gember,
    - 2 eetlepels ketjap,
    - 3 tenen knoflook,
    - 1 bouillonblokje (rund erg lekker, maar voor de vega(n)s groente natuurlijk ook prima!)

    Staafmix nu kort tot een gladde saus.

  2. Snijd de uien in ringen en fruit in de milde curry saus.

  3. Snijd de pompoen in kwarten, lepel het vruchtvlees eruit (en gooi weg) en snijd vervolgens in kleine stukjes van ca. 1 x 1 cm. Bij een echt grote pompoen, gebruik de helft tot 3/4 van de pompoen.

  4. Voeg de pompoenblokjes aan de gefruite uien toe en bak deze kort aan. Af en toe roeren en water toevoegen, tot maximaal 3/4 liter. Voeg daarna ook de 250 g linzen toe.

  5. Snijd de broccoli in wat grovere stukken en voeg aan de pan toe, ook de stam kun je gebruiken, die snijd je in wat kleinere stukjes.

  6. Snijd de Shii-Take in grove stukken en voeg deze pas toe als de rest kookt. Zet hierna het vuur meteen uit.

  7. Nu zet je de pan in de hooikist met ruim hooi erbovenop. Laat ca. 2 uur staan en kijk of het gaar is. Nee? dan nog een tijdje :-)

Tip: warm kort op voor serveren en breng op smaak met peper en zout. Je kunt nu ook nog een blik kokosmelk toevoegen.