- Schaaf de witte kool zo fijn mogelijk, met behulp van een mandoline of zuurkoolschaaf.
- Meng de kool in een ruime kom met het zout en de kruiden.
- Laat het mengsel even staan, zodat het zout het vocht aan de kool kan onttrekken.
- Doe de kool in de pot en druk hem goed aan, met een zuurkoolstamper, de onderkant van een fles, de stamper van een vijzel of je vuist, totdat er zoveel vocht in de pot zit dat de kool min of meer onder het vocht staat (pas op dat de kool bij het aandrukken niet teveel kneust).
- Leg iets zwaars op de kool, bijvoorbeeld een plastic zakje met zout water of een zuurkoolsteen, zodat de kool helemaal onder het vocht staat.
- Dek de pot losjes af, zodat er lucht kan ontsnappen maar geen vliegjes bij kunnen komen.
- Laat de kool nu bij kamertemperatuur fermenteren tot je tevreden bent met de smaak. Zet de kool dan in de koelkast zodat het fermentatieproces voor het grootste deel stopt en gebruik hem naar wens, bijvoorbeeld in salades of zuurkoolstamp.
Dit is dus de basis: nu mag je lekker gaan varieren :-) witte kool, rode kool, spitskool, zelfs fijngeschaafde spruitjes komen in aanmerking voor het maken van zuurkool. Voeg kruiden, specerijen, pepertjes toe: kortom - maak er wat van. In Maartjes blog vind je ook veel variatietips.
Veel plezier en... houd ons op de hoogte van je resultaten!