Myrthe's Gluten vrije 'Goed Zoet' Kruidkoek met Pompoen

Myrthe's Gluten vrije 'Goed Zoet' Kruidkoek met Pompoen

Omschrijving

De Sint is weer in het land! Tijd voor speculaas, pepernoten en ... een lekkere zelfgemaakte Kruidkoek. Voedingscoach Myrthe dook voor de gelegenheid in het thema 'goed zoet', en schreef dit blog over suiker(s), en hoe je geraffineerde suiker goed kunt vervangen. In deze kruidkoek bijvoorbeeld door rijpe banaan en dadels, hmmm...

Deze glutenvrije kruidkoek bevat ook psylliumvezels. Nog niet bekend mee? Myrthe vertelt: "Psylliumvezels zorgen voor binding (vaak handig om in te zetten bij glutenvrije baksels waarbij ´plakmiddel´ in de vorm van gluten ontbreekt), het maakt de cake ´droger´ omdat de vezels veel vocht opnemen en het is fijn voor onze darmen omdat je zo extra vezels binnen krijgt en dit de stoelgang kan helpen. Win-win-win dus die psylliumvezels!"

Recept, koken en fotografie: Myrthe Johansen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht)

  2. Snijd de pompoen in stuken en rooster voor zo'n 20 á 30 minuten in de oven.

  3. Laat de oven daarna afkoelen tot 170 graden.  

  4. Pureer de pompoen met de banaan, in stukjes gesneden dadels en eieren tot een egaal en schuimig geheel. Voeg dan de yoghurt toe en mix nog even door.

  5. Doe het meel met psylliumvezels, koekkruiden, bakingsoda, en snufje zout in een beslagkom. Roer door elkaar. Giet het pompoenmengsel hierbij en mix goed door tot een mooi beslag.

  6. Bekleed een cakevorm met bakpapier en verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm. Bestrooi met de pompoenpitten en bak de kruidkoek in 45 minuten goudbruin in de voorverwarmende oven.

  7. Laat helemaal afkoelen, snij in plakken en serveer met een lik (room) boter.