Myrthe's Poké Bowl met Boerenkool

Myrthe's Poké Bowl met Boerenkool

Omschrijving

Poké Bowls exotisch? Niet als voedingscoach Myrthe ermee aan de slag gaat! Myrthe laat zich inspireren door het Nederlandse seizoen van onze boeren en kookt met wat er van het land komt. "Het bereiden van een poké bowl is niet moeilijk hoor... Omdat je de bowl opbouwt uit verschillende voedingsmiddelen met vaak meerdere bereidingswijzen is het vaak wel een kwestie van meerdere stapjes en verschillende pannen :-) "

Meer lezen over hoe je een perfecte Poké Bowl samenstelt, zonder al te veel 'exotische' ingrediënten? Lees Myrthe's blog!

Recept: Myrthe Johansen
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Begin met het maken van de rodekoolsalade. Dit kan je al een dag van te voren maken. Rasp of snij de rodekool fijn (evt met keukenmachine), doe het vervolgens in een vergiet en bestrooi met een lepeltje fijn zeezout. Kneed de kool goed door totdat deze vocht begint los te laten (dit is het begin van een fermenteerproces en zorgt ervoor dat de kool makkelijker verteerbaar is. Heb je schildklierproblemen of moeite met het verteren van kool stoom het dan eerst even een paar minuten).
     
  2. Laat de kool een uur tot een paar uur staan.
     
  3. Maak ondertussen een simpele dressing: meng de olie, azijn en mosterd door elkaar met een snufje peper. Snipper een rode ui erdoorheen. Spoel de kool kort af na een uur (of paar uur) en meng met de dressing. Bewaar de salade in een goed afgesloten verpakking in de koelkast tot gebruik.
     
  4. Om de bowl op te bouwen maak je een puree, roerbak je boerenkool en bereid je een paddenstoelen`jus´. Begin met de puree. Schil hiervoor de pastinaak, bataat en knolselderij, snijd ze in stukken en en kook met een gepeld teentje knoflook in een laagje water gaat (zo'n 20 minuten)
     
  5. Dan begin je aan de paddenstoelen´jus´. Snijd de paddenstoelen en bak kort in de koekenpan. Zet even apart als ze klaar zijn. Giet een beetje olijfolie in dezelfde pan en fruit hierin de tomatenpuree en een fijngesneden teentje knoflook. Voeg dan de sojasaus toe en bak kort door. Voeg vervolgens de paddenstoelen weer toe, roer goed om.
     
  6. Snipper een gesneden ui en bak deze aan in een beetje olijfolie. Wanneer de ui glazig begint te worden kan de gesneden boerenkool erbij. Roerbak een paar minuten totdat de boerenkool wat begint te slinken. Maak op smaak met wat zout.
     
  7. Verdeel ondertussen een appel in partjes of blokjes en kook vier eieren, pel ze als ze klaar zijn.
     
  8. Wanneer de puree-groenten gaar zijn giet je deze af. Stamp met een stamper tot een puree, voeg evt. een lepeltje boter toe of een scheutje melk voor een romiger geheel.
     
  9. Dan kan de bowl opgebouwd worden! Verdeel de puree over 4 bowls, vervolgens de boerenkool, rodekoolsalade, appel, paddenstoelen´jus´ en gekookt ei. Eet smakelijk!