Eten uit een kom? We noemen het een poké bowl. Van oorsprong komt het uit Hawaï. Het woord poké betekent gesneden. Traditioneel bestaat het gerecht uit rijst, verschillende soorten groenten en blokjes rauwe en gemarineerde vis. Ook kom je regelmatig fruit zoals mango tegen in een poké bowl. Maar wat nou als je het lekker lokaal wilt houden en vegetarisch? Dan maak je een Hollandse poké bowl met ingrediënten uit de buurt!
Je kunt eindeloos variëren. Ieder seizoen heeft zo z´n eigen groentes. Maar misschien is het maken van een poké bowl nieuw voor je. Of zou je wel eens willen weten hoe je een volwaardige vegetarische maaltijd samenstelt. Lees dan vooral verder :-)
Wat ik het belangrijkste vind is dat het vooral ook lekker wordt (al valt er over smaak natuurlijk niet te twisten). Daarvoor is het van belang dat alle smaken terugkomen in je gerecht. Dus gebruik zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig). Combineer ook structuur en mondgevoel. Denk aan knapperig, zacht en romig. Vervolgens kijk je naar de verschillende bereidingswijzen.
Combineer gekookt, gestoomd, gestoofd, gebakken en rauw in je kom. Bouw je vegetarische Poké Bowl op uit:
Kies voor verschillende kleuren groenten en verschillende delen van de plant. Eerder schreef ik al over de driegeleding en de mens als omgekeerde plant :) Het slim combineren van peulvruchten en granen zorgt voor een volwaardig aanbod van aminozuren (link blog). Geen hogere wiskunde, gewoon een creatief proces.
Als alle ingrediënten zijn gesneden en bereid kan het opbouwen van de bowl beginnen. Maak er je eigen kunstwerkje van... Vergeet ook vooral de finishing touch niet in de vorm van zaadjes, kiemen, kruiden, een sausje of een dressing. En het geheime ingrediënt is natuurlijk altijd een beetje aandacht en liefde.
Ik deel graag mijn recepten voor creatieve bowls met je!