Myrthe's Pokébowl met Wortel en Bietenpickle

Myrthe's Pokébowl met Wortel en Bietenpickle
Download pdf

Het recept

Voedingscoach Myrthe maakte deze Aziatische Pokebowl en ging daarvoor aan de slag met thuis fermenteren. Met de Pickle Press doe jij dat ook zelf, in een handomdraai!

“Gefermenteerde groenten geven je darmflora een gezonde boost. In het fermentatieproces zetten bepaalde bacteriën suikers in je voeding om in o.a. melkzuur: dat zijn levende micro-organismen die je spijsvertering een handje helpen. Aziaten kennen het geheim van fermenteren al eeuwenlang!”

Ontdek thuis ook deze oerrrgezonde gewoonte - lees Myrthe's fermentatie-tips in haar maandelijkse blog.

Recept en fotografie: Myrthe Johansen

Bereidingswijze

Bereiding Wortelpickle:

  1. Snijd de wortel julienne (dat gaat makkelijk met de keukenmachine). Doe de fijngesneden wortel in een kom en doe daar geraspte gember bij.
     
  2. Voeg het zout toe en masseer de wortel totdat deze vochtig wordt. Voeg de gembersiroop en azijn toe. Doe het geheel in de picklepers, draai de dop erop en zoek een (zonvrij) plekje op het aanrecht. Laat ongeveer 3 dagen staan en geniet van je pickle.
     

Bereiding bietenpickle:

Deze pickle heeft een zoeter karakter en wordt ook niet gemaakt met zout maar door toevoeging van gefermenteerde rijstwijn en rijstazijn. Beide producten bevatten levende bacteriën. Het is trouwens goed om te weten dat wanneer je eenmaal gefermenteerde voedingsmiddelen verhit (denk aan zuurkool) de bacteriën dit niet overleven, het is dan geen levende voeding meer.

  1. Kook de bietjes in hun schil in ongeveer 20 minuten beetgaar. Laat ze afkoelen en schil ze dan. Snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Doe de ui en biet samen met gemai su, mirin en het water in de picklepers. Roer even om en draai de deksel erop. Laat een dag of drie op een (niet zonnige) plek op het aanrecht staan.

Bereiding Pokebowl:

  1. Kook de sushirijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Meng in een steelpannetje azijn, zout en mirin door elkaar en laat het zout oplossen. Rooster de sesamzaadjes kort in een droge koekenpan. Giet, wanneer de rijst gaar is, het azijnmengsel door de rijst. Schep er ook (voorzichtig) de hennep- en sesamzaadjes door. Laat even staan met de deksel op de pan.
     
  2. Stoom ondertussen de broccoli. Bak de tempeh knapperig op hoog vuur (ik vind kokosolie altijd fijn werken).
     
  3. Fruit in een andere koekenpan een uitgeperst teentje knoflook in wat olie en bak dan de shiitake mee. Doe de rijst in vier kommen.
     
  4. Snijd de winterpostelein iets fijner en roerbak super kort. Verdeel deze groente over de rijst evenals de broccoli, tempeh, shiitake, bieten- en wortelpickles.
     
  5. Giet een klein beetje tamari over de bowls (naar smaak). Serveer direct en eet het met stokjes :-)

Ingrediënten

Voor de wortel pickle:

  • 300 gram winterpeen
  • 1 cm verse gember
  • 2 tl gembersiroop
  • 2 tl rijstazijn (sushi-azijn)
  • 9 gram fijn zeezout

Voor de bieten pickle:

  • 300 gram kleine bietjes
  • 1 kleine rode ui
  • 2 tl rijstazijn
  • 3 flinke tl mirin
  • 50 ml water

Voor de bowl

  • 300 gram sushirijst
  • 100 gram zwart en/of wit sesamzaad
  • 100 gram gepeld hennepzaad
  • 4 el genmai su
  • 1 tl zout
  • 1 el mirin

Vulling van de bowl:

  • 500 gram winterpostelein
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram Tempeh
  • 300 gram Shiitake
  • 500 gram broccoli
  • 300 gram van de bietjespickle
  • 300 gram van de wortelpickle
  • Tamari als smaakmaker
  • wat kokos of sesamolie om in te bakken.